03 Aralık 2008

Kanalların Bağlanması ve Doğum Kontrolü

Ülkemizde, cahillik sebebiyle, bakabileceğinden fazla çocuk dünyaya getiren insanlara, neden bu kadar çocuk yaptıkları sorulduğunda, kaçamak yollu ilginç cevaplar ortaya çıkıyor. Çocuklarına bakmadığını söyleyen birçok aile televizyonlarda boy gösteriyor. Çeşitli korunma yöntemlerini araştıracak paraları olmadığını söyleyen aileler, aslında dünyaya getirdiği çocuklarına bakmak için çok daha fazlasını harcamak durumunda kalıyorlar.

Türkiye, dünya nüfus artışının %80’nini oluşturan 25 ülkeden biridir. Bu, aile planlamasının yeterince desteklenmemesinden kaynaklanıyor. Erken evlilik, fazla çocuk sahibi olma konusundaki ayrıntılardan biridir. Ülkemizdeki erken evlilik, kırsal bölgelerde halen fazlaca gerçekleşmektedir. Kentsel ve kırsal bölgelerdeki bu farkın kapatılması konusunda, çalışmalar yapılması gerekiyor. Özellikle de erkeklerin bu konuda bilinçlendirilmesi, aile planlaması açısından olumlu sonuçlara yol açabilir.

Dünya çapında, cerrahi müdahale ile 200 milyondan fazla çift korunuyor. Türkiye’de, 1983 yılı sonrasında erkek ve kadın için cerrahi sterilizasyon (vazektomi ve tüp ligasyonu), reşit yaştan sonra kişinin isteğine göre yapılabilmektedir. Bu işlem uygulanmadan önce, kadın veya erkeğin, cerrahi işlemin kalıcı olduğu konusunda uyarılması gerektiği için, genelde doktorlar “Gönüllü Cerrahi Sterilizasyon” deyimini kullanıyorlar.

Vazektomi, erkeklerin testislerinde depoladıkları sperm hücrelerinin, cerrahi müdahalelerle kalıcı olarak geçişlerinin engellenmesi işlemidir. Bu yöntem uygulandığında, kanalların eski haline getirilmesi neredeyse mümkün olmadığı için, çocuk yapmayı tamamen düşüncelerinden silmiş olanlar için uygulanan bir yöntemdir. Bu uygulamada, ameliyat sonrası geçen 3 aydan sonra, koruyuculuğun devreye girdiği söyleniyor. Ayrıca ameliyat sonrasında geçen sürede, en az 20 kez erkeğin boşalması gerekebiliyor. Bu yöntem uygulandığında, ilişki için herhangi bir sorun olmuyor. Erkek aynı duyarlılığa sahip oluyor. Boşalma sırasında çıkan sıvının görünüşünde, cinsel duyarlılık ve heyecanlarda herhangi bir farklılık gözlenmiyor. Ayrıca, risklerinin de çok az olduğu belirtiliyor. Amerika’da ünlü sinema yıldızları bu yöntemi uyguluyormuş.

Henüz çok fazla bilinen bir uygulama değil ama, zamanla yaygınlaşacağa benzer. Çünkü korunma işlemi, ülkemizde aile planlaması açısından büyük bir problemdir. Korunma yöntemi, aslında çok eski dönemlerden beri çeşitli yöntemler kullanılarak denenmiş. Tarihte, hayvan bağırsağından hazırlanan prezervatifler bile kullanılmış. Hatta Kanada’da, eski yöntemlerin sergilendiği bir müze bile bulunuyor.

Doğum kontrol açısından kullanılan yöntemler; yumurtlamayı önleyen doğum kontrol hapları, adet kanamasından birkaç gün sonra takılan rahim içi spiral, spermlerin vajinadan dağılmasını ve hastalıklara karşı korunmayı sağlayan prezervatif, deri altına yerleştirilen ve yaklaşık 5 yıl hamileliği önleyen hormon implant, progestin hormonu içeren hormon enjeksiyonu, cerrahi kısırlaştırma gibi işlemler sıralanabilir.

Kadınların kanallarını bağlatması işlemine de tüp ligasyonu veya tubal sterilizasyon deniyor. Yine aynı şekilde, sonradan çocuk yapmayı düşünen kadınlar için bu uygulama tavsiye edilmiyor. Kadınlarda tüplerin bağlanması konusunda, üç yöntem vardır: Vajinal, Trans servikal ve Abdominal. Vajinal yaklaşımın riskinin yüksel olması nedeniyle kullanılmıyor. Ugulanan yöntem, Abdominal yaklaşım ile gerçekleşiyor. Yöntem, çok etkili olmasının yanında, sadece bir defaya mahsus maliyet içerdiğinden, doğum kontrol açısından oldukça olumlu sonuçlanıyor. Ayrıca cinsel ilişki için, herhangi bir zaman konusunda bağımlılıktan kurtularak, bağımsız zaman diliminde ilişkiye yol vermektedir.

Bundan farklı olarak, çocuk yapmayı düşünen kadın ve erkeklerin, yaşamlarında bazı noktalara dikkat etmeleri gerekiyor. Abartılı spor, dengesiz beslenme, aşırı alkol, meyve-sebze tüketim eksikliği ve erkeklerde dar pantolonlar, çocuk yapmak isteyen bireylere zarar verebilen çeşitli etkenler olarak adlandırılıyor.

Ayrıca, doğum kontrol açısında, kadınlarda takvim yöntemi, erkeğin boşalma öncesinde geri çekilmesi, vajinal yıkama gibi yöntemler de halk arkasında uygulanmaktadır.

Ne kadar çok çeşitli yöntem olursa olsun, yine de doktor kontrolünün şart olduğu bir gerçek. Bilinçsiz yapılan yöntemler, kişileri olumsuz yönde etkileyebilir. Fakat, bu tip konuları doktora da olsa danışmak, toplumumuz açısından bir çeşit ayıp olarak nitelendiriliyor. Cinsellik ile ilgili konuların ahlaksızlık sayılması yüzünden, birçok kişi cinsel bilgilerin çok uzağında, kulaktan duyma yalan yanlış bilgiye sahip olmaktadır.

Emre Türker

picture: deviantart

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder