29 Aralık 2008

Spider (2002)

Türkçe Adı: Örümcek
Tür: Dram / Gizem
Yönetmen: David Cronenberg
Süre: 98 dakika
Oyuncular: Ralph Fiennes, Miranda Richardson, Gabriel Byrne, Lynn Redgrave, John Neville, Bradley Hall, Gary Reineke, Philip Craig
Dennis Cleng (Ralph Fiennes), uzun süreli psikiyatrik tedavi sonucu, yaşadığı yere geri döner. Akıl hastanesinden onu Peggy Sokağı’nda bir bakım evine gönderirler. Burada bayan Wilkinson, tedavisi tamamlanan akıl hastalarının hayata adapte olabilmeleri için yardımcı olmakta, gelişme gösteremeyenleri de rapor ederek geri göndermektedir.

Dennis Cleng, yaşadığı sokaklarda dolanırken, eski anıları canlanır. Bir yandan sokaklarda dolanacak, bir yandan da düşlerindeki çocukluk yıllarını izleyecektir…

Babası Bill Cleg(Gabriel Byrne), su tesisatçısı olarak çalışmaktadır. Ev hanımı olan annesi Bayan Cleg(Miranda Richardson), Dennis’e örümcek diye hitap etmektedir. Dennis, sürekli olarak iplerle oyun oynamakta ve annesinin anlattığı örümcek hikâyesinden etkilenmektedir.

Evde akşam yemeği hazırlığı yapılmıştır. Bayan Cleg, bu nedenle Dennis’e babasını çağırmasını söyler. Onu aramak için bara giden Dennis, pavyon kadınlarının kısa süreli eğlencesi olur. Geri döndükten sonra, Yvonne isimli hayat kadını ile annesi arasında eşleştirmeler yapacak, hayallerinin etkisi altından bocalamaya başlayacaktır.

2002 yılında gösterime girmiş olan filmde Ralph Fiennes, şizofren rolüne iyi adapte olmuş. Filmin geçtiği yer, soğuk ve bunaltıcı ortam sağlanarak iyi sahnelenmiş. Gabriel Byrne, kötü ve iyi kadın rollerini o kadar iyi kavramış ki, bir süre iki karakteri eşleştirmede zorlanıyorsunuz.

Spider, dramla iyi yoğrulmuş ve popülaritesi gizli kalmış bir gizem filmi. Ülkemizde film konusunda bilgi sahibi pek fazla kişi olduğunu sanmıyorum. Psikolojik filmlerden hoşlananlar için iyi olduğu düşüncesindeyim.

Filmin yönetmeni David Cronenberg, 2005 yılı A History of Violence (Şiddetin Tarihçesi) ve 2007 yılı Eastern Promises (Şark Vaatleri) filmlerine de imza atmıştır. Cronenberg, şiddet ve gerilim türü yapımlarla daha fazla ön plana çıkıyor.

Emre Türker

picture: impawards

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder