11 Aralık 2008

Amasra

2003 yılında Türkan Şoray ve Kadir İnanır’ın başrollerini paylaştığı Gönderilmemiş Mektupları’ı izlerken, Amasra dikkatimizi çekmişti. Bu filmin kasaba tanıtımı açısından öneminin büyük olduğunu düşünüyorum.

Biz uzun zaman sonra Amasra’ya gitme şansı yakaladık. Ulaşım biraz zahmetli de olsa, sonuca ulaşınca pişman olmuyorsunuz. Kasabayı özel günlerde görmek ve konaklamak istiyorsanız, bizim gibi hazırlıksız yakalanmayıp önceden rezervasyon yaptırmalısınız. Hiçbir pansiyon ve otelde yer bulamayınca, orada yaşayanların evlerini pansiyon olarak açtıklarını öğreniyorsunuz. Ama şahsen bu bizi pek tatmin etmediği için, gezimizi günlük bir seyirle sınırlandırmıştık.

Amasra’ya giderken, yol üzerinde Kuşkayası Yol Anıtını görüyorsunuz. Bu anıt, Anadolu’nun tek yol anıtıymış. Kente ulaşmadan önce, kuşbakışı gözlemleyebileceğiniz bir tepede, pişmiş mısırdan ev yapımı yemek malzemelerine kadar yolüstü konaklayanları bekleyen bir pazarcık kurulmuş. Tepeden Amasra’yı izlemek, gerçekten çok güzeldi.

Bodrum’da olduğu gibi bir hediyelik eşya sokağı hazırlamışlar. İlgi çekici malzemeleri gördüğünüzde, bir şeyler almadan gitmek istemiyorsunuz. En popüler olanı, bana kalırsa buzdolabı süsleriydi.

Güneşin batışı sırasında, birçok kişi parkta toplanıp manzarayı izliyor. Tabiatı ve ormanları ellerinden geldiğince koruduklarını görüyorsunuz. Öyle olmasaydı, Amasra’nın çekiciliği yabana atılırdı. Dış kale kapısından girdiğinizde, yol o kadar daralıyor ki, arabayla gitmeyi düşünüyorsanız, bence düşünmeyi bir kenara bırakıp hemen park yeri arayın ve yürüyerek devam edin.

Sahilden Amasra’yı izlemek büyük bir keyif veriyor. Bu nedenle de yat gezileri düzenleniyor, ilgi oldukça yoğun. Plajı gerçekten çok temiz olmasına rağmen, yaz ayının sonlarında ziyaret ettiğimizden, denizin tadına varamadık. Dolaşmak için gelenlerin yanında, sualtı dalışı için konaklayanlar da oluyor. Bir de Tavşan Ada’sı isimli küçük adacığı mevcut.

Farklı yerler, farklı mekânlar görmek istiyorum diyenlere, Karadeniz’in önemli yerlerinden biri olan Amasra’yı önerebilirim.

Emre Türker

4 yorum:

  1. benım eşim bartınlı onun sayesınde bartınla tanıstım hem doga guzellıgı hemde sıcsk kanlı yardım sever ınsanları var yolu dusen herkesı oraya ugramalrını tavsıye edrım

    YanıtlaSil
  2. bartın gercekten görmeye deger bır yer tam bır doga harikası mevcut amasra ve inkumu muhteşem bence tatıl icin düşünülmeli

    YanıtlaSil
  3. amasra benim kaç kez gitsem de gitmeye doyamadığım bir yer.yaz sezonu dışında, özellikle sonbaharda gitmenizi öneririm. hele ki safranbolu yolu üzerinden giderseniz, sonbaharın tüm renklerinin harmanlandığı görsel bir şölen gibidir yolu.

    YanıtlaSil
  4. nil… Sonbahar’da hiç gitmedim ama anlatımın merak uyandırıcı.
    Amasra’nın etkileyici taraflarından biri de, heralde dağlık yolunu aştıktan sonra tadına doyamayacağınız bir manzarayla karşılaşmak olmalı.

    YanıtlaSil