Orjinal: Saibogujiman kwenchana
Tür: Komedi / Dram / Romantik
Yönetmen: Chan-wook Park
Süre: 105 dakika
Oyuncular: Su-jeong Lim, Rain, Hie-jin Choi, Byeong-ok Kim, Yong-nyeo Lee, Dal-su Oh, Ho-jeong Yu
2006 Güney Kore yapımı olan film, dram, romantik ve komedi tarzında ama farklı bir bakış açısıyla ekrana yansıtılmıştır. Dünyayı nasıl görüyoruz? Gördüklerimizi doğru algılıyor muyuz? Aklımız bize ne gibi oyunlar oynuyor? Herkes bizim gibi mi görüyor, yoksa görülenler farklı mı yansıtılıyor?
Young-goon, aklı pek yerinde görünmeyen anneannesi tarafından büyütülmüş genç bir kızdır. Bir gün anneannesini beyaz gömleklikler alıp götürdüğü için onlara kızgındır.
Fabrikada çalışırken, bileğine elektrik kabloları bağlar ve fişi prize takar. Makinelerle iletişim kurduğunu düşünmekte ve tedavi olması gerekmektedir. Kendini bir robot olarak gördüğünden, yemek ve su gibi temel besin maddelerini reddeder. Tedavi altına alındığı hastanede Park Il-sun isimli genç bir delikanlı da hasta olarak yatmaktadır. Park Il-sun, insanların yeteneklerini çalabildiği inancını taşımaktadır.
Hastanede Young-goon’a gerçek anlamda yardımcı olan kişi, Park Il-sun’dur. Onun sözleri dinleyerek, arzularını yerine getirmeye çalışır. Yemek yemediği için de çözüm yolları arar.
Tedaviye yanıt vermeyen bir hasta, onun gördükleri, aklında yorumladıkları ve hissettikleri görsel olarak bizlere yansıtılıyor. Bu anlamda, diğer psikolojik filmlerden ayrılmaktadır. Hastalar, ne gibi hislere sahiptir? Neler düşünürler? Bir delinin bakış açısıyla bizlere aktarmaya çalışmışlar.
Güney Kore’nin son yıllarda sinema konusunda ciddi bir atak yaptığını görüyoruz. Hatta Uzakdoğu sinemasının birçok konusu, Amerikalılar tarafından görsel efektler zenginleştirilerek yeniden çekilmiştir.
Film her kesime hitap etmiyor. Öncelikle “belli bir konusu olsun ve sonu anlamlı bitsin” gibi düşünceyle seyredilecekse, pek tavsiye etmem. Tamamen serbest bir fikir ile hastanın bakış açısını yakalamaya çalışarak izlemelisiniz.
Emre Türker
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder