15 Aralık 2008

The Other Boleyn Girl (2008)

Türkçe Adı: Boleyn Kızı
Tür: Biyografi / Dram / Tarih / Romantik
Yönetmen: Justin Chadwick
Süre: 115 dakika
Oyuncular: Natalie Portman, Scarlett Johansson, Eric Bana, Jim Sturgess, Mark Rylance, Kristin Scott Thomas, David Morrissey, Benedict Cumberbatch, Oliver Coleman, Ana Torrent, Eddie Redmayne, Tom Cox, Michael Smiley, Montserrat Roig de Puig, Juno Temple
Yönetmenliğini Justin Chadwick yaptığı film, 2008 Mayıs ayında gösterime girmişti.

İngiltere kraliçesi, Kral Henry’e erkek çocuk verememiştir. Kralın bu çaresizliğinden yararlanmak isteyen Norfolk dükü, kız kardeşinin çocuklarından birini krala sunmak ister. Lady Elizabeth Boleyn, soylu bir aileden geldiğinden ve kraliyet ailesini tanıdığından dolayı bu duruma karşı çıkmıştır. Fakat Sir Thomas Boleyn, aynı düşüncede değildir.

Boleyn ailesi, kralı evine davet eder ve ona büyük kızı olan Anne Boleyn’i sunmak ister. Fakat kral tercihini yeni evlenmiş Mary Boleyn’den yana kullanacaktır. Mary, sakin bir hayat düşleyen, idealleri mutluluğa dayanan biriyken, Anne hırslı ve gözü yükseklerdedir. Kralın kardeşini istemesini kabullenemeyen Mary, durumu lehine çevirmek için önüne geçen hiçbir engeli tanımayacaktır.

Filmde aşk, hırs ve nefretin, nelere yol açabileceği görülüyor. Hayat bize türlü sürprizler hazırlasa da, kötü zamanlarda beklenen yardım yine aile içinden gelecektir. Arzulara kilit vurulamadığında, sonuçlar tahmin edilebilmesine rağmen hatalar görmezden gelinecektir. Bazen zamanı geri almak isteriz ama bu mümkün değildir. İleriye atılan ciddi adımlar hesaplanmazsa, karanlıklar aydınlanmayabilir. Ne zaman susmalı ve ne zaman hamle yapılmalı, tahmin edebilmeliyiz. Mütevazi yaşam içinde gerekenden daha fazlasını istemek, daha fazla yük getirecektir. İstenilen konuma gelmek kadar, o konumda kalmak ya da yükselmek de, ayrı bir çaba gerektirir. Gerçek başarı, alın teri dökülmeden yakalanamaz. Yukarılara atılan adımlarda toplum hiçe sayılırsa, kalabalık arasında ezilmek kaçınılmaz olabilir. Düşünülmeden yapılan hatalar, yaşamın kalıcı yaraları gibidir. Teselli edilebilse de, geride kalan izler peşimizi asla bırakmayacaktır.

Boleyn’lerin büyük kızı Anne Boleyn’i, 13 yaşındayken Leon filmiyle ismini duyurmuş Natalie Portman canlandırmaktadır. Erkek kardeş George Boleyn, silik bir karakter olarak karşımıza çıkıyor.

Filmin finali çok anlamlıydı. Tarihi canlandırılan filmlerden zevk alanlar için güzel sayılabilir. The Other Boleyn Girl’ün kitabını okuyanlar, filmi başarılı bulmamış. Fakat yazılan her karakter olduğu gibi canlandırılsaydı, film 2 saatte indirgenemezdi. Bence 2008’in en anlamlı filmlerinden birisiydi.

Emre Türker

picture: impawards

3 yorum:

  1. Emre bu işi biliyor gerçektende, özellikle tanıttığı filimler kaçırılmaz.

    YanıtlaSil
  2. Çok sinirli bi halde izlemiştim bu filmi.Kızlara paso küfür ettim valla :)

    YanıtlaSil
  3. Tarihin gerçeğini oyunlarını yansıtıyordu.

    YanıtlaSil