20 Aralık 2008

The Bucket List (2007)

Türkçe Adı: Şimdi Ya da Asla
Tür: Macera / Komedi / Dram
Yönetmen: Rob Reiner
Süre: 97 dakika
Oyuncular: Jack Nicholson, Morgan Freeman, Sean Hayes, Beverly Todd, Rob Morrow, Alfonso Freeman, Rowena King
2007 yılında gösterime giren film, Carter Chambers rolündeki Morgan Freeman’ın sesinden, seyir zevki yüksek görüntülerle ve harika sözlerle başlıyor:
“İnsan hayatının özünü kavrayabilmek zor iştir. Kimileri bunun, insanın geride bıraktıklarıyla ölçüldüğüne inanır. Bazıları için ölçü, inanç ve sadakat, bazıları içinse sevgidir. Diğerleri de hayatın hiçbir anlamı olmadığını savunur. Bana gelince, ben insanın kendisini, onu örnek almış diğer insanların mertebesinde ölçtüğüne inanırım.”

Edward Cole (Jack Nicholson), çok zengin biridir. Yapılan bir mahkemede, hastanesindeki odalarda hasta sayısının en az iki olması gerektiğini savunurken rahatsızlığının ortaya çıkması, onu Carter Chambers ile bir araya gelmesini sağlayacaktır. İkisi de doktorların kurtulma şanslarının pek mümkün olmadığı çaresiz kanser hastalığının pençesinde, hayatlarının son anlarını yaşamaktadır.

Hastanede bile paranın kişilere olan ilgiyi arttırdığını, fakat gerçek anlamda yalnızlığa çare bulmadığına şahit oluyoruz. Edward’ın Carter’dan öğreneceği çok şey olacaktır. Aynı odada kalan bu iki emektar, geçmişlerini, yapılanları, arzularını ve beklentilerini sorgulayacaktır.

Carter, yaşamak için ne kadar zamanının kaldığını öğrenince, ölmeden önce yapmak istediklerini yazdığı listeyi buruşturup atar. Ama Edward listeyi bulup okuyacaktır. Böylece o da yapmak istediklerini listeye ekleyecek “Asla geç değildir” sözüyle hastanedeki deneylerden vazgeçip hayallerini gerçekleştirmek için yola çıkacaklardır.

Listeden;
Muhteşem Bir Manzara Seyret
Tanımadığın Birisine Karşılıksız Yardım Et
Dünyanın En Güzel Kızını Öp
Gözlerinden Yaş Gelene Kadar Gül

Hayatta satın alamayacağımız şeyler nelerdir? Aslında bu listede, genelde parayla yapılabilecek ve parayla kazanılamayacak konulardan bahsedilmiş. Mutlu olmak için bazen, emeğin farklı bir şekilde harcanması gerekiyor. Hatalarımızla yüzleşmek korktuğumuz için, kaçmayı tercih ediyoruz. Bu dünyada iz bırakanlar, emeklerini insanlık için harcayanlardır. O yüzden genellikle büyük insanlar olarak bahsettiğimiz kişilerin biyografilerinde, çok para kazanmışlar değil, bakış açıları ve uygulamaları yarar sağlayanlar etkili olmuştur.

En önemli zaman dilimi, atılımların yapıldığı dönemdir. Mutluluk sağlamayacak ama çok kazanç sağlayacak hayati kararlar, peşinden koşarak yorulmaya değmeyecektir. Cebimizi doldurmaktan vazgeçip hayallerimize atıldığımızda, inancımızı korumamız gerektiğini düşünüyorum. Huzurun olmadığı yerde bulunduğumuz sürece, yardımlar kalıcı olmayacaktır.

Ömür dediğimiz yolculuğun ne kadar olduğunu hiçbirimiz tam olarak bilemiyoruz. Bazen tahmin ediyoruz, bazen de tahminlerimizde yanılıyoruz. Kimi zaman, cümlelerdeki virgüller arasında gezerken, imla işaretlerini unutuyor ve noktayı koymak üzereyken, vazgeçiyoruz. Oysaki noktayı koymanın hayatımızın sonu olduğunu belki de hiç bilemeden kalemi devrediyoruz.

Hayatın anlamı konusunda, aklınızı olduğu kadar kalbinizi de sarsacak bir film. Bence The Bucket List, Jack Nicholson ve Morgan Freeman’ın en iyi finali olmalı…

Emre Türker

picture: impawards

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder