22 Aralık 2008

A Beautiful Mind (2001)

Türkçe Adı: Akıl Oyunları
Tür: Biyografi / Dram
Yönetmen: Ron Howard
Süre: 135 dakika
Oyuncular: Russell Crowe, Ed Haris, Jennifer Connelly, Christopher Plummer, Paul Bettany, Adam Goldberg, Josh Lucas, Anthony Rapp, Jason Gray-Stanford, Judd Hirsch, Austin Pendleton
2001 yılında gösterime giren filmde Russell Crowe, Batı Virginia'lı matematik dehası John Nash’i canlandırıyor. Alicia Nash (Jennifer Connelly), hayatının her anında destek olan aşkıdır. Josh Lucas (Martin Hansen) ise, okuldaki en büyük rakibi ve onu Go oyununda yenen kişidir. Yıl 1947, Princeton Üniversitesi…

Nash, penceresinden dışarıya bakarken, Charles Herman (Paul Bettany) adında biri yanına gelip oda arkadaşı olduğunu söyler. Genelde pencerelere formüller yazıp incelemek, John Nash’in sık yaptığı çalışma şekillerinden biridir. İçine kapanık, duygusal yönü mantığının fazlasıyla gerisinde kalmış ve eleştirilerini dışa rahatlıkla vuran biri olduğundan, çevresiyle uyum sağlayamamaktadır. İnsanlardan pek hoşlanmadığı gibi, okuldaki dersleri de vakit kaybı olarak görmektedir. Bu sebepten, başarı adına görünen bir çalışma sunamamış, ciddi sorunlar ortaya çıkmıştır. Tezleri üzerine birbirinden ilginç çalışmalarla arkadaşlarının alay konusu olmuştur.

Eğlenmek için gittikleri yerde, sarışın bir kadına tüm arkadaşlarının ilgisi, bakış açısını değiştirmiş ve bu olayı çalışmaya dönüştürmüştür. “Eğer hepimiz sarışına asılırsak, birbirimizin önünü keseriz. Hiçbirimiz onu elde edemeyiz” diyerek konuşmaya başlayacaktır. Sonrasında sunduğu çalışma hayatını değiştirecek adım olacaktır.

Derslerden hoşlanmadığı gibi, ders vermekten de nefret eder. Ama bunların birinde Alicia, onun dikkatini çekmeyi başarır. Nash’in sözlerine tek yönlü bakmak yerine, ne istediğini anlamaya alışarak, en büyük destekçisi olarak yanında kalacaktır.

John Nash’in kendine aşırı güveni, kişisel problemlerinin artmasına sebep olur. Büyük dahi, çalışmalarıyla olduğu kadar, aklıyla da mücadele etmek durumundadır. Bundan sonra ne yapması gerektiği konusunda defalarca çıkmaza girecektir.

Filmi asıl etkileyici kılan, gerçek bir dahinin hayatını konu almasıdır. Gerçek hayatta John Forbes Nash, 1928 doğumlu Amerikalı bir matematikçidir. 21 yaşında hazırladığı Oyun Teorisi, Nash’in 1994 yılı Nobel Ekonomi Ödülünü kazanmasını sağlamıştır. 1958 yılında şizofreni belirtileri göstermiş, daha sonraları ise defalarca hastaneye yatıp çıkmıştır. Kendi ile mücadelesinde, eşi onu gerçek anlamda asla terk etmemiştir. “A Beautiful Mind” filminde, psikolojik sorunları perdeye aktarılmaya çalışılmıştır. Bu film sayesinde, John Forbes Nash ülkemizde tanınmış, Go Oyunu da yaygınlaşmaya başlamıştır.

En İyi Yönetmen, En İyi Film, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dallarında Oscar almıştır. Yine aynı yıl; 4 dalda Altın Küre ödülünün de sahibi olmuştur.

Emre Türker

picture: impawards

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder