18 Aralık 2008

Cengiz Çekil – “Saat Kaç”


Cengiz Çekil – “Saat Kaç”
Yapı Kredi Kâzım Taşken sanat Galerisi
18 Aralık 2008 – 31 Ocak 2009
Kâzım Taşkent Sanat Galerisi’nde René Block küratörlüğünde süregelen güncel sanat sergileri dizisi “İstiklal Serüveni”nin yedincisi Cengiz Çekil’e ayrıldı. Çekil, “Saat Kaç” başlıklı yeni çalışmasıyla sanatseverleri “zaman” üzerine düşünmeye davet ediyor.
René Block editörlüğünde yayımlanan “Türkiye’de Güncel Sanat” monografi dizisindeki Cengiz Çekil – Bir Tanık kitabına imza atan küratör/sanat tarihçisi Necmi Sönmez’in ifadesiyle “Kırk yılı aşan sıradışı çalışmalarıyla, giriştiği görsel deneylerle, 1970’lerden itibaren Türkiye’nin yakın tarihini imgelere dayanarak büyüteç altına almayı başarmasına rağmen Çağdaş Türk Sanatı’nın en az tanınan, çok iyi bilinmeyen, saklı sanatçısı” Cengiz Çekil, “çağdaşı öncü sanatçılarla (Christian Boltanski, Reiner Ruthenbeck, Paul Thek, Robert Smithson vb.) örtüşen görsel bir dile sahip. Çekil’i bir sanatçı olarak ilginç kılan, bu örtüşmelerin (formlar, malzemeler, sanatçı duruşları) ötesinde Anadolu kültürünün gelenek, töre, din, inanç katmanlarından güç alan belli damarları kendisine beslenme kaynağı olarak seçmesidir.

KAYNAK: ykykultur
Biyografi:
Cengiz Çekil 21.08.1945 tarihinde Niğde Bor'da doğdu.

1957-1963 arasında Ereğli İvriz ve Kars Kâzım Karabekir İlköğretmen Okullarında, 1965-1968 arasında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nde ve daha sonra da devlet sınavını kazanarak 1970-1975 yılları arasında burslu olarak Paris Devlet Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Heykel Bölümü’nde eğitim gördü ve mezun oldu.

1963-1965 arasında Niğde köylerinde ilkokul, 1968-1970 arasında Van Alparslan İlköğretmen Okulu’nda Resim-İş, 1976-1978 tarihleri arasında İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nde heykel öğretmenliği yaptı. 1978 yılında Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde profesör oldu ve Ağustos 2007’de emekliye ayrıldı. Halen İstanbul’da yaşamakta ve Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

İlki Paris’te olmak üzere İzmir ve İstanbul’da kişisel sergiler açan Çekil’in 1967 yılından 2007 yılına kadar, Ankara’da Devlet Resim ve Heykel, Paris’te Salon de Mai, İstanbul’da “Günümüz İstanbul Sanatçıları”, “Öncü Türk Sanatından Bir Kesit”, “On Sanatçı On İş, “A”, “B”, “C”, “Büyük Sergi”, “Yeniden Bak”, Weisbaden’de “40. Yılında Fluxus ve Sonrası”, Kassel’de “Balkan Sergileri” gibi toplu sergilerde; 1. ve 4. Uluslar arası İstanbul Bienalleriyle, 5. Manifesta Avrupa Çağdaş Sanatlar Bienali’nde işleri sergilendi.

Çeşitli dergi ve gazetelerde, sergileri ve işleri hakkında makaleler yayımlandı. Çalışmaları yüksek lisans, sanatta yeterlik ve doktora tezlerinde incelenen Cengiz Çekil üzerine monografiyi Nemci Sönmez kaleme aldı (YKY,2008).

Not: Cengiz Çekil, Saat Kaç? sergisi broşüründen alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder