26 Aralık 2008

Eagle Eye (2008)

Türkçe Adı: Kartal Göz
Tür: Aksiyon / Polisiye / Gizem / Gerilim
Yönetmen: D.J. Caruso
Süre: 118 dakika
Oyuncular: Shia LaBeouf, Michelle Monaghan, Rosario Dawson, Michael Chiklis, Anthony Mackie, Ethan Embry, Billy Bob Thornton, Anthony Azizi, Cameron Boyce, Lynn Cohen, Bill Smitrovich, Charles Carroll, William Sadler
Eagle Eye, Amerikan hükümetinin terörist olduğunu düşündüğü bir gruba, cenaze defni sırasında emin olmadığı halde, füze atmasıyla başlıyor.

Jerry Damon Shaw (Shia LaBeouf), Copy Cabana adlı fotokopi firmasının iş ortağıdır. Yaklaşık 3 yıldır görüşmediği ikiz kardeşinin ölüm haberini alır. Banka hesabını kontrol ettiğinde 751.000 dolar bakiyesi olduğunu görür ve telaşla parayı çekmeye çalışır. Evine döner ve ev sahibi, kendisine bir sürü kutu geldiğini haber verir. Kutularda çeşitli silahlar ve kendi adına hazırlanmış pasaportlar vardır. Bilinmeyen bir numaradan çağrı alır. Tanımadığı bir kadın, 30 saniye sonra FBI’ın geleceği, kaçması gerektiğini ve aktive edildiğini bildirir.

Rachel Holloman (Michelle Monaghan), avukat yardımcısı olarak çalışmaktadır. Çocuk korosunda trompet çalan oğlunu konsere yolcu etmek için tren istasyonuna götürür. Üç arkadaşıyla barda içerken, oğlunda geldiğini düşündüğü bir telefon çağrısı alır. Arayan kadın, sokaktaki bir ekranda oğlunun görüntülerine dikkat çekerek, “onun için hayatını tehlikeye atar mıydın” gibi bir soruyla aktive edildiğini söyler.

Jerry ve Rachel, kendilerini arayan kadın tarafından bir araya getirilecektir. Telefondaki ses, nerede gitseler de, bir şekilde onara ulaşıp talimatlar vermeye başlar. Bu olaylarla, ajan Thomas Morgan (Billy Bob Thornton) ilgilenmektedir. Zoe Perez (Rosario Dawson) adında Hava kuvvetleri özel araştırmadan biri gelerek, Jerry’nin iki kardeşinin ölmeden önce onlar için çalıştığını, olayların arkasında başka bir neden olabileceğini söyler. Ajan aynı düşüncede değildir.

Bundan sonrasında karışık birtakım olaylar serisi başlayacaktır.

Eagle Eye’da terörist olarak adlandırılan grupların yine Müslümanlar arasından geldiği konusu işlenmiş. Son yıllarda Amerikan film şirketlerinin üzerine fazlasıyla gittiği bir konu olarak dikkat çekiyor. Irak ve Afganistan’daki olaylar, yapımcıların yeni hedefi olmuş. Bundan önce de, genelde Çin çeteleri ve Vietnam savaşları yoğun olarak işleniyordu. Maalesef silahları ile tüm dünyayı etkisi altına alan Amerika, yaptıklarında haklı olduğu düşüncesini her fırsatta empoze ederek, halkının hedef ülkeler konusunda sempatisini kazanmaya çalışıyor. Nefret duyguları işlenerek, sonraki nesiller şartlandırılıyor. Fakat buradaki senaryoda, hata yapılabileceği de anlatılıyor. Olumlu yönden tek artısı bu olsa gerek.

Tansiyonun ve gizemin sonuna kadar yüksek tutulduğu, seyri güzel bir yapım… Teknolojinin gelebileceği yer hayal edildiğinde, bizleri etkilemeyi başarıyor.

Emre Türker

picture: impawards

1 yorum:

  1. Aksiyon filmlerinden çok hoşlanmadığım için biraz önyargılı izlemeye başladığım filmi gerçekten çok beğendim.Filmi çok iyi özetlemişsin.

    YanıtlaSil