26 Ocak 2010

Neden Konsantre Olamıyoruz?


Çalışırken, okurken, yazarken veya dinlerken, çoğu zaman ipin ucunu kaçırırız. O noktadan sonra akıl; kısa hayaller, hatıralar veya sorunlarla meşgul olur. Kendimize geldiğimizde ise toparlanmak hiç kolay olmayacaktır.

Kısaca neden konsantre olamıyoruz?

1 – Mola: Uzun süreli konferanslarda, akıcı olmayan, sürekli bilgi aktaran ve kısa dinlenmelere vakit ayırmayan konuşmalar, boşa nefes tüketmekten öteye gidemez.
2 – Uyku: Düzenli uyumuyorsanız, uykusuzsanız, fazla uyumuşsanız, dikkatinizi toplayamazsınız. Boşa kürek sallar, başarılı bir sona ulaşamazsınız.
3 – Stres: Aklınız bir noktada takılıp kaldıysa, takıntılıysanız, çevrenizde olup bitenlerden çabuk etkileniyorsanız, genel anlamda gerginsiniz demektir. Huzursuzluk, bilgiyi doğru şekillendirmede büyük bir engeldir.
4 – Tepki: Normalüstü heyecan, önyargılı veya korunmacı yaklaşımlar, yeni bir aşk gibi olgular, aşırı tepkiyi tetikler. Etkiyle tepki çatışmasında, hiçbir şeyin araya girmesine müsaade etmezsiniz.
5- Açlık/Tokluk: Hz. Muhammed’in (S.A.S.) hadislerinden gelen “acıkmadan yemek yememek ve doymadan önce kalkmak”, durumu anlatıyor. Aşırı tokluk ve şişkinlik, beyne yeterli oksijen gitmesini engellediği gibi, yeterli yakıtı almayan aç vücut, toparlanamaz.

Uykusuzluk haricindeki diğer durumlar, kapasitenizi boş tekrarlarla doldurur. Yorulan bilinç, önemli işlere vakit ayıramaz. Uykusuzluk ya da aşırı uyku durumunda ise, dibi delik bir bardağa dönüşürsünüz. Duyularla topladıklarınızı algılayamazsınız.

Nasıl konsantre oluruz?

1 – “Aynı anda bir sürü işi başarabiliyor” sözlerinden gururlanmayın. Bunlar genelde kısa süreli iltifatlardır. Aynı anda 10 işle uğraşacağınıza, önemine sırasına göre düzenli çalışın.
2 – 20-50 dakika sınırları, konsantre açısından uygundur. Size uygun süreyi belirledikten sonra, mola vermeyi unutmayın. Bu mola, kısa süreli gözleri kapamak olabilir.
3 – Bilinmeyen kavramlar ilgi çektiği kadar, sıkıcı da olabilir. Bilinmeyeni çekici hale getirmek sizin elinizde. Ne kadar çok ön hazırlık yaparsanız, o kadar iyi konsantre olursunuz.
4 – Aldığınız her bilgide devam için, soru sorun, soru hazırlayın ve not tutun.
5 – Baktığınız yerleri ne kadar görüyorsunuz? Hayal kurduğunuz zaman fikirleri genişletebiliyor musunuz? Bazı zamanlar detayları irdeleyin. Bak, gör, araştır ve tanımla, önemli alıştırmalardan biridir.
6 – Duruş şekliniz konumunuzu belirler. Örneğin masada okumak, yatakta okumak ve koltukta okumak, birbirinden çok farklıdır. Masada ve dik şekilde okuma, sizi konuya daha fazla bağlayacaktır.

Alışkanlık; genelde farkında olmadığımız, sonradan kontrolden çıkan ve düzenli düzensiz devam eden davranışlar bütünüdür. Öyleyse doğru yöntemlerin uygulama sıklığı, başarıyı getirecektir. Yani sürekli bir konsantrasyon, alışkanlığa dönüştürülebilir.

Emre Türker

NOT: Konu ve anlatımı sevdiyseniz, Dalgın Ahmet Çalışmaya Çalışıyor ilginizi çekebilir.

Picture: flickr

9 yorum:

  1. bu bilgiler işime nasıl yarayacak bilemezsin :)) paylaşım için çok teşekkürler... Sevgimle....

    YanıtlaSil
  2. sevgili hayalbemol, bilgilendirici bir yazı. hepimizin ciddi bir şekilde bunları uygulamaya ihtiyacı var. özellikle eğitim öğretimde, öğrenciler için önemli bilgiler bunlar. 5 birimlik enerji ile 1 birimlik sonuç elde etmek bence çok büyük bir kayıp. senin bu yazın dikkate alınırsa, 3 birimlik enerji ile 3 birimlik sonuç almak mümkün.
    Sadece öğretimde değil, genel yaşantımızda da aynı sorunlarla yüzyüzeyiz. bine bölünerek, çok şeyi, kısa zamanda yapmaya çalışmacası, sonuçsuz, hırpalayıcı koşuşturmalar diyarında yaşıyoruz, herşey hız üzerine kurulu, herşeyi quantitatif yani sayısal olarak değerlendiriyoruz, ama gör bak ki sonuç hiç de hayal edilen gibi değil. Kendi sınırlarımızı bedensel ve ruhsal olarak iyi belirlemeliyiz bu da insanın kendini objektif olarak tanımasından farkındalıktan geçer.
    Bu yazılarını ilgi ile takip ediyorum benim için çok bilgilendirici oluyorlar. bugünkü yazını kızlarıma da okutacağım akşama. buna çok ihtiyaçları var. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. tam da şu anda ihtiyacım olan konular çok güzel özetlemişsin, teşekkürler.öğleden sonra işlerime daha iyi konsatre olabileceğimi düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
  4. alizafersapci… Rica ederim ;)

    BeD@rdeM... İşine yarayacağına eminim, çünkü ben uzun süredir uyguluyorum.

    guguk kuşu… Öğrencilik yıllarımızı geri getirme şansı olsa, eminim çok şeyi değiştirebilirdik. Bunun en büyük sebebi ise tecrübelerdir. O nedenle bizden sonraki nesilleri yarınlara doğru bir şekilde hazırlamalıyız.
    Bu arada kızların, umarım yazıyı ilgiyle dinler ve uygular.

    nane şekeri… Şimdiden başarılar sana :)

    YanıtlaSil
  5. ''Neden konsantre olamıyoruz?'' başlığında sıraladıklarına Ramazan'da oruçlu olmak iyi bir örnek aslında, çok haklısın..
    Açlık, uykusuzluk..Dolayısıyla kan kan şekerinin düşmesi ve getirdiği stres..Unutkanlıklar...

    Bir de çevremde beni rahatsız edecek herhangi bir nesne ya da kişi bulunmamalıdır. Sessiz duruyor olsalar bile..Bazıları müzik eşliğinde daha iyi odaklanır yaptığı işe..Bazıları için tersidir örneğin..

    Nasıl konsantre olabileceğimize dair sıraladıkların çok güzel.
    Gerçekten de hiç farkında olmadan, kontrolsüzce gelişiyor kötü alışkanlıklar.. Ve başta kişinin kendine zarar veriyor..
    Alışkanlığa dönüştürebildiğimiz doğru yöntemlerle sürekli konsantrasyon..Yaşam boyu hem de..
    Teşekkürler sevgili Emre...

    YanıtlaSil
  6. Yine çok önemli bir konuya değinmişsin,çok ihtiyacım vardı,teşekkürler.
    Aslında bilmediğim şeyler değil de karşımda görünce hatalarımı daha iyi farkediyorum.

    YanıtlaSil
  7. En çok önyargılı ve korunmalı yaklaşımdan çekinirim. Baştan reddeden bir tutum içinde olmak, odaklanmaktan ve dolayısıyla farklılıkları irdelemek şansından mahrum bırakır beni.
    Uykusuzluk ise kaçınılmazım..çünkü bilmek için en çok ondan feragat ederim...

    Nasıl konsantre oluruz'daki 5. madde benim eksiğimi tamamlatacak sanırım.

    Selamlar

    YanıtlaSil
  8. Zeugma… Doğru, aynı odada takıntıya sebep olacak önemli bir ayrıntı. Özellikle ders çalışanlar için. Acar Baltaş’ın Öğrenmede ve Sınavlarda Üstün Başarı adlı kitabında belirtilen önemli başlıklardan biridir bu. Ben daha çok ayrıntıyı, takıntılar içinde değerlendiriyorum.

    Kötü alışkanlıklar insana daha çekici gelebilir. Belki bu içimizde yatan aykırı doğadan kaynaklanıyor. Fakat alışkanlık, ayrı bir durum. Ne kadar faydalı şeyleri alışkanlığa dönüştürürsen, o kadar kolay üstesinden gelirsin. Sevgiler Zeugma…

    sedenist… Aslında birçok şeyi biliyor ama gözden kaçırıyoruz. Sabah vakitli kalkmanın doğru olduğunu bilip, 5’er dakikalık ertelemelerle ayağa kalkmayı geciktirmek gibi. İhtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanması ümidiyle, sevgiler.

    LODOSCU… Kendini amaçlar adına sorgulama başlangıcı, doğru bir yolda olduğunu gösteriyor. Soru ve cevapları bulmaya başladığın an, başarmaya hazırsın demektir. Şimdiden başarılar.

    YanıtlaSil