11 Ocak 2010

Nefes: Vatan Sağolsun (2009)

Tür: Dram
Yönetmen: Levent Semerci
Süre: 128 dakika
Oyuncular: Mete Horozoğlu, Birce Akalay, İlker Kızmaz, Banu Çiçek, Barış Bağcı, Engin Baykal, Özgür Eren Koç

Yıl 1993. Yer, Güneydoğu Karabal Jandarma Karakolu.

Karakola destek için gelen asker grubuna teröristlerin ateş açması sonucu, 2 asker şehit olur. Yüzbaşı ve askerleri karakola vardığında, nöbetçi askeri uyurken görürler. Durumun ciddiyetini fark etmeyen askerleri, derin bir nasihat sonunda affeden komutan, yoldaki pusuyu unutamamıştır.

Askerin tek haberleşme aracı, telsizdir. Kod adı doktor olan teröristlerin başı asker telsizine sızarak komutana tehditler savurunca, arazi araştırmaları arttırılacaktır.

Askerin psikolojik durumu, özlemleri, acısı, eğlencesi ve beklentileri, beyazperdeye profesyonelce aktarılmış. Oyuncuların verilen rolleri ustaca canlandırması, anlatımdaki manayı kuvvetlendiriyor. Son yıllarda en çok konuşulan film olmuştur.

Emre Türker

Picture: sinematurk

3 yorum:

  1. Tanıttığın filmlerin hepsini izleyemesem de izlemiş gibi bir hisse kapılıyorum Emre.
    Kısa ve öz, fakat bilinmesi gerekenlerle son derece şık tanıtımlar diyebiliriz..

    Teşekkür ediyorum gerçekten :)

    YanıtlaSil
  2. Zeugma… Film tanıtımları, sonu özetleyen değil, sonu merak ettiren şekilde hazırlanmalıdır. İyi-kötü düşüncesi=fikir, kişisel algılar ve bilgilerle aktarılan nokta vuruşları=yorum olarak tanımlanabilir. Bu çerçevede düşünerek, kişileri sıkmadan, bütünün girişe dair özünü anlatarak, seyretme alternatiflerinde izleyiciye yardımcı olmaya çalışıyorum.
    Övgü dolu sözlerin beni benden alıp götürdü Zeugma :)

    YanıtlaSil
  3. tamamen bizden ..tamamen bizim ve bize anlatılmış bir film...etkisi filmden çıktıktan sonra günlerce sürüyo...hatta burada afişi karşıma çıkınca bile bi çok sahne tekrar gözümün önüne geldi....

    YanıtlaSil