21 Ocak 2010

Mükemmel Çalışma Alanı Projesi


Onu bekleyen çok önemli sınavlar vardı. Dersler özenle çalışılmalı, yanılma payı en aza indirgenmeliydi. Bu nedenle kusursuz bir çalışma sistemi belirleyerek, odasını yeniden düzenledi. Ve böylece her şey mükemmel işledi. Plan işe yaradı ve sınavlar başarıyla tamamlandı.

Başarılı çalışma sistemini, çevresiyle paylaşma kararı aldı. Bu sayede herkes onun deneyimlerinden faydalanabilecek ve sistemin mükemmelliğini görebilecekti. Projeyi destekleyenler fikre yatırım yapınca, çalışma ortamı mükemmel bir etüt merkezine dönüştü. Herkes bilgi için kaynak getiriyor ve eklemeler yapabiliyordu. Sponsorlar sayesinde kimseden para talep edilmemişti.

Genç adam, yeni iş hayatı nedeniyle çalışma merkezine vakit ayıramadı. Duyumları başta iyi yöndeydi. Herkes alıyor, veriyor, anlıyor ve anlatıyordu. Fakat bir şeyler yanlış dönmeye başlamıştı. Çünkü ziyaretçi sayısı arttığı halde, başarı oranı gittikçe azalıyordu.

İncelemek için etüt merkezine gittiğinde, gördüklerine inanamadı. Kitaplar darmadağın, yiyecek artıkları ortada ve pislik nedeniyle sterilizasyon kalmamıştı. Yerde kendi tarih kitaplarından birini buldu. Kirli sayfaları çevirirken şok oldu. Çünkü tarih kitabındaki bilgiler, eski zamanların erotik resimlerine dönüşmüştü. Matematik kitabında aşk problemleri, coğrafyada kadının sert yamaçları gibi tanımlamalar mevcuttu. Ayrıca çok sayıda karalamalar ve anlamsız kelimeler bulunuyordu. O ara içeriye giren küçük bir kız, “en çok okunanlar” rafına yöneldi. Uzanıp aldığı hikâye kitabının kapağında “Alice harikalar diyarını bırak, gerçeklere bak” yazıyordu. “İlginç bir kitap” dedi ve alıp dışarı çıktı.

Mükemmel işleyen sistem, fayda bekleyen insanın kendisi tarafından yok edilmişti.

Aslında hikâyedeki sonundaki çöküşü, şu an fazlasıyla yaşıyoruz. Gereksiz televizyon programları, sokakta göz boyayan ışıklar ve her şeyden önemlisi küresel bir dev, yani internet. Bundan bir zaman önce sanal ortamda kaynak araştırmak çok keyifliydi. Şimdi ise birçok internet sitesinin zararlı yazılımları yüzünden, içi bomboş bilgilere yönlendiriliyoruz. Bir sürü gereksiz ayrıntıyla zihnimiz bulanıyor. Zorla tıklatılan reklâmlar, virüslü ve fake (sahte) dosyalar, bozulmuş kaynaklar, amacından sapmış gazete siteleri…

Kitapçılarda artık daha fazla yayın var. Fakat dış kapaklarındaki etkili yazı ve görsel şemalar, birçoğunun içindeki değersiz ve tehlikeli bilgileri örtüyor. Artık insanlar ne okuyacağını, hangi amaca yöneleceğini şaşırmış durumda. Yakında neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlamakta zorlanabiliriz. Çünkü çöplük gittikçe büyüyor.

Emre Türker

NOT: Konu ve anlatımı sevdiyseniz, Tabiatın Gözyaşı ilginizi çekebilir.

Picture: flickr

8 yorum:

  1. bu günlerdeki kafa karışıklığımı açıklayan bir yazı olmuş.elinize sağlık.okudukça neyin doğru neyin yanlış olduğunu daha fazla karıştırmaya başladım.kafam çok karışık çok.

    YanıtlaSil
  2. Copluk gittikce buyuyup derinlesiyor haklisin. Sukurler olsun ki akli duyarliligi saglam bizler ayirt ediyoruz cer cop ile derinligi ama, vakit kaybediyoruz arada, ona yaniyorum...

    YanıtlaSil
  3. gerçekten güzel bi yazı üzerinde biraz oynanırsa kusursuz hale gelir klavyenize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. BENİM DİKKATİMDEN KAÇMAYAN ŞEYLER O KADAR GÜZEL VE NET ANLATILMIŞ Kİ..OKURKEN BİLE BANA ÜÇ BOYUTLU GİBİ İÇİNE SÜRÜKLEYEREK ALDI.DEĞİNDİĞİNİZ NOKTALAR ÇOK VURUCU VE GERÇEK

    YanıtlaSil
  5. kara kitap… Şahsen benim de öyle. Birtakım bilgiler araştırıp bulduğumda, onun gerçekliği hakkında emin olamıyorum. Yalan yanlış bir sürü hikâye var. Vikipedi (wikipedia) şimdilik içlerinden doğru sıyrılan en doğru çalışma gibi görünüyor.

    Eliza Doolittle… Vakit kaybetmek zaten en büyük ziyan değil mi? Açıkçası kütüphanelere tekrar açlık çekmeye başladım. Eskiye dair ne varsa, orada bulmak mümkün (fakat bazı kendini bilmezler, 3-5 kuruş fotokopi parası vermemek ya da yazmakla uğraşmamak için kitapların sayfalarını yırtıyor).

    GRİBİST… Teşekkürler.

    HaYaL MeYaL… Teşekkürler :)

    kemal tahir… Hayatın gidişatında biraz daha farkındalık doğru olur diye düşünüyorum. Küçük olduğu düşünülen fakat gittikçe büyüyen ne kadar sorun varsa, çözümlemek için görmek gerek. Yapmak istediğim de buydu. Olumlu sözlerin için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Girişte verdiğin fantastik örnek muhteşem olmuş..
    İçinde bulunduğumuz durumu daha güzel aktarabilecek bir örnek bulunamazdı diye düşünüyorum. Kutluyorum seni...

    Her şey mükemmel olacak derken birçok kişi her anlamda kördüğüm haline geliyor.
    ''Farkındalık'' çok önemli bir kavram ve ''Bunu başaramayanlar ne yazık ki bahsettiğin bu çöplüğün içinde önce pis kokmaya sonra da ''her anlamda'' yok olmaya mahkumdur'' diye düşünüyorum..
    Çok güzeldi sevgili Emre. Eline sağlık..
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Zeugma… Hayat zaten zor, biz de durumu gittikçe daha çok çıkmaza sokuyoruz.
    Bunu yapan insan, başka bir canlı değil. Kendi yaptığımız hatalara kızıyor, kendi yaptığımız şeylerden dolayı başkalarına kızıyoruz. Çöplüğün gittikçe büyümesi bu anlamda normal.
    Teşekkürler Zeugma, yorumun her zaman olduğu gibi içten ve sıcak…

    YanıtlaSil