27 Şubat 2009

Revolutionary Road (2008)

Türkçe Adı: Hayallerin Peşinde
Tür: Dram / Romantik
Yönetmen: Sam Mendes
Süre: 121 dakika
Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Michael Shannon, Ryan Simpkins, Ty Simpkins, Kathy Bates, Richard Easton, David Harbour, Kathryn Hahn, Zoe Kazan, Dylan Baker, Keith Reddin, Max Casella, Max Baker, Jay O. Sanders
Kadının iç bunalım yaşadığı dönemde, erkeğin sorunlarıyla bocaladığı ve uzaklaşmak istediği bir yalnızlık sendromu, çok güzel resmedilmiş.

Aktris olmaya çalışan April (Kate Winslet) ve ne iş yapabileceğine tam olarak karar verememiş Frank’ın (Leonardo DiCaprio) günlük yaşamından kesitler izliyoruz. Evlilik kararı çok çabuk verilmiş ve bu evlilikten de iki çocuk dünyaya gelmiştir. Fakat çok mutlu görünmeye çalışsalar da, kendi içlerinde giderek büyüyen rahatsızlıklar, yaşamlarını olumsuz yönde etkilemektedir.

Filmi izlerken seyirci için bir bulmaca: Çocuklar nerede? İki çocuk, Wheeler çiftinin yaşamında çok az yer alıyor. Bu soruyu sormak durumunda kalıyorsunuz.

Wheeler çifti, Revoluotionary yolunda bir ev alarak, çalkalanan hararetli yaşamlarına yön vermeye çalışırlar. Frank Wheeler, Knox İş Makineleri firmasında ofis içi satış aktivitelerine yardımcı personel olarak çalışmaktadır. Fakat aradığı huzuru bulamadığından, onun işyerindeki her saati sıkıntı demektir. Eşi April ise, evdeki kapana kısılmışlıktan bunalmaya başlamıştır. April’in aklına Fransa’ya yerleşme fikri gelir. Böylece monoton düzenlerinden ve sıkıcı ortamdan kurtulmayı başarabileceklerdir. Bundan sonra tek yapılması gereken, her şeyi geride bırakma cesareti göstermek olacaktır.

Aslında hareketli bir film seyretmiyoruz. Ağır drama içerikli film, aile içindeki kişiliklere olan saydam bir bakıştır. Hayaller ile gerçekler arasındaki ince çizginin kontrol edilemediğinde ne kadar tehlikeli olabileceğine şahit oluyoruz. Bir kadın ne ister? Bir erkeğin beklentileri nedir? Para aile için ne derece önemlidir? Para mutluluk getirir mi? Hayaller için cesaret mi göstermeli, yoksa toplum içindeki yer korunmalı mıdır?

Evlilik problemleriyle ilgili çok iyi bir çalışma olduğu söylenebilir. Oldukça gerçekçi kesitlerden yola çıkılarak çekilmiş film, aile kavramını sorguluyor. Leonardo DiCaprio ve Kate Winslet, 1997’de gösterime giren Titanic filminden sonra harika performanslarıyla yeniden karşımıza çıkıyorlar.

Emre Türker

picture: impawards

3 yorum:

  1. Bugün gazetenin sinema köşesinde gördüm filmi.Bugün karşıma daha iyi seçenekelr öıkmasaydı bunu indirip izlicektim kısmet yarına artık..forum da baktım biri filme yorum yapmış..:D

    Bunlar birlikte ölecekler anlaşılan..:D:P:D

    YanıtlaSil
  2. oldukça dramatik bir film olmasına rağmen hiçbir an'ı ağır ya da sıkıcı değildi. çocuklar hakkaten nerdeydi ben de merak ettim :D

    YanıtlaSil
  3. Sera... Filmde anlatılmak istenen olguyu arayanlar için sıkıcı değildi, şahsen ben çok beğendim. Fakat bu dramatik olağan halleri herkes benimsemiyor.

    YanıtlaSil