05 Şubat 2009

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Türkçe Adı: Sil BaştanTür: Dram / Romantik
Yönetmen: Michel Gondry
Süre: 108 dakika
Oyuncular: Jim Carrey, Kate Winslet, Gerry Robert Byrne, Elijah Wood, Thomas Jay Ryan, Mark Ruffalo, Jane Adams, David Cross, Kirsten Dunst, Tom Wilkinson, Ryan Whitney, Debbon Ayer, Amir Ali Said, Brian Price, Paulie Litt
Amerika’da 2004 yılında yayınlanan ve önemli filmler arasında ilk 100’de yerini koruyan bu filmi, “Sil Baştan” adıyla ve büyük bir gecikmeyle 2006 yılında seyretme şansına erişmiştik. Aslında filmin orijinal ismi, Alexander Pope’nun sözünden bir bölümde yer alıyor. Orijinal isminin tam çevirisi ise, “lekesiz zihnin sonsuz gün ışığı” dır.

“Unutkanlar şanslıdır. Çünkü hatalarının acısını çekmezler.” (Blessed are the forgetful, for they get the better even of their blunders.) Nietzsche.

“Ne mutludur suçsuz bakirenin dostları. Unutulan dünyadan, dünyanın unuttuğu, lekesiz zihnin sonsuz gün ışığı, her isteği bırakılmış ama kabul görmüş her duası.” (How happy is the blameless vestal's lot? The world forgetting, by the world forgot. Eternal sunshine of the spotless mind. Each prayer accepted and each wish resigned.) Alexander Pope.

Yataktan kalkarken kendini iyi hissetmeyen Joel Barish (Jim Carrey), o gün işe gitmemeye karar verir. Şubatın soğuk havasında sahil kenarında dolaşırken, Clementine Kruczynski (Kate Winslet) ile tanışır. Joel çekingen, Clementine ise rahat bir yapıya sahiptir. Bu nedenle de birbirleriyle tanışma işini Clementine üstlenmiştir.

Bir gün Clementine, anlamsız bir şekilde Joel’u hiç tanımamış gibi davranır. Bunun nedeni, Clementine’in hafızasını sildirmek üzere bir doktorun deneysel tedavisine kendi isteğiyle katılmasıdır. Başka bir şeye yoğunlaşamayan Joel’un da bir an önce Clementine’i unutması gerekecektir.

Jim Carrey’nin sahilde yürüyüşü ve Kate Winslet ile birlikte donmuş göl üzerinde yatarak gökyüzünü izlemeleri, etkili görüntülerdir. Ayrıca yukarıda geçen özlü sözler, doktor danışmanı Mary olarak rol yapan Kirsten Dunst’ın kelimeleriyle izleyiciye aktarılıyor. Bu sözler, filmin genel gidişatıyla ilgili olarak büyük önem taşıyor.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind; aşk, tutku, bağlılık, unutmak ve unutamamak arasında bir köprü niteliğindedir. Dramatik bir mizah anlayışıyla izleyiciye sunulan filmde, Jim Carrey’nin katkısı azımsanmayacak kadar fazladır. İzleyicinin birçok anlamda görsel açlığını doyuran ve modern yapımlardan hoşlanan tüm izleyiciler için favori niteliğindedir.

Emre Türker

picture: impawards

7 yorum:

  1. Ben de tanıtmıştım bu filmi:))
    Gerçi pek tanıtma denmez benimkisine ama olsun:)
    http://pinomino.blogspot.com/2009/01/anlarn-sildirmek-isteyenler-parman.html

    YanıtlaSil
  2. Pino... tanıtımını okumuş ve beğenmiştim. Senin tarzın çok özel, mütevazi olma :)

    YanıtlaSil
  3. Sevdiğinden ayrılsan bile, 1 şekilde yine birleşilebileceğinizin (belki de kader?) önemi üzerinde duran 1 film..
    Bir ilişkiyi tanımlayan şeylerden 1inin o ilişkiye ait yaşanmış anıların toplaması olduğundan; anıların silinmesi o ilişkinin bittiğini göstermemektedir..

    YanıtlaSil
  4. oh my darling, oh my darling
    oh my darling, clementine
    you were lost and gone forever
    dreadful sorry, clementine

    laaaaa laaaa laa...

    YanıtlaSil
  5. snobdog... Aşk duygularını ayrıştırmak çok zor. Kimin ne kadar neyi arzuladığı belli olmuyor. Delicesine vurgun yaşayan biri, bir süre sonra o günleri hiç hatırlamıyor bile. Aşk bir çeşit içgüdü. Kontrol etmesi zor bir his.

    dr kelebek... Anlaşılan filmlerin soundtracklarıyla oldukça ilgilisin ve şarkıları iyi biliyorsun :)

    YanıtlaSil
  6. çok tatlı napayım.
    söylemeden de geçemiyorum :)

    YanıtlaSil