17 Şubat 2009

Frida (2002)

Tür: Biyografi / Dram / Romantik
Yönetmen: Julie Taymor
Süre: 123 dakika
Oyuncular: Salma Hayek, Mía Maestro, Amelia Zapata, Alejandro Usigli, Diego Luna, Alfred Molina, Lucia Bravo, Valeria Golino, Patricia Reyes Spíndola, Loló Navarro, Roger Rees, Fermín Martínez, Roberto Medina, Ashley Judd, Antonio Banderas
Meksika’da en çok tanınan ressamlardan biri olan Frida’nın biyografisi konu ediliyor. Resimlerinde özellikle acıyı yansıtan Frida, bu konuda en büyük örnek olan kendisinin portresine çalışmalarında fazlasıyla yer vermiştir.

Frida Kahlo (Salma Hayek) oldukça rahat bir öğrencidir. Erkek arkadaşıyla birlikte bindiği toplu taşıma aracı, şoförün dikkatsizliği nedeniyle kaza yapar. Üç hafta kadar komada kalan Frida’nın, birçok kemiği kırılmıştır. Yürümesine pek ihtimal verilmese de, babasının tüm varlığını ortaya koyarak yaptırdığı ameliyatlar sonrasında yürümeyi başarır. Fakat kemiklerinde meydana gelen değişiklikler, hayatı boyunca acı çekmesine neden olacaktır.

Resim çizmeyi çok seven Frida, yaptığı tabloları yanına alarak ülkesinde tanınmış bir ressam olan Diego Rivera’nın (Alfred Molina) yanına gider. Onunla başta pek ilgilenmeyen ressam, sonradan incelediği resmine hayran olacaktır. Sanat ve siyaset anlamında çok iyi anlaşmaya başlayan çift, dostluklarını evlilikleri ile pekiştirirler.

Melez bir ressam olan kocasının kadınlar konusundaki zayıflığı her zaman sorun olmuştur. Fakat Frida’nın da ondan aşağı kalır bir yönü yoktur. Çünkü Frida, kendi ahlaki dünyasında özgür bir ruha sahiptir. Komünizm duyguları içinde hayatlarına devam etmiş bu ünlü çift, sıra dışı bir beraberlik yaşamışlardır.

Filmde, Meksika’nın yerel müziği ve danslarına da zaman ayrılmış. Ayrıca Antonio Banderas ve Edward Norton gibi oyuncular, bu biyografik yapıma konuk oyuncu olarak katkıda bulunuyorlar.
Frida, ne kadar önemli bir sanatçı olsa da, yaşamı boyunca kocasının gölgesi altında kalmıştır.

Emre Türker

picture: impawards

3 yorum:

  1. Frida hem erkek egemen hem de kadın egemen bir kadın olmaya çalıştığı ve o ikilem hayatını yönlendirdiği için bu kadar kocasının gölgesinde kalmıştır ki kocasından çok daha iyi bir sanatçıdır.

    YanıtlaSil
  2. noranıngemisi… Zaten kendisinden çok daha iyi bir ressam olduğunu kocası bile kabul etmiş, her fırsatta bunu dile getirmekten çekinmemiş.

    YanıtlaSil
  3. Coco Chanel'den sonra izlediğim en keyifli biyografi.

    YanıtlaSil