09 Şubat 2009

The Curious Case of Benjamin Button (2008)

Türkçe Adı: Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi
Tür: Dram / Fantastik / Gizem / Romantik
Yönetmen: David Fincher
Süre: 166 dakika
Oyuncular: Brad Pitt, Cate Blanchett, Julia Ormond, Tilda Swinton, Elle Fanning, Chandler Canterbury, Faune A. Chambers, Elias Koteas, Donna DuPlantier, Jacob Tolano, Earl Maddox, Ed Metzger, Jason Flemyng, Danny Vinson, David Jensen, Joeanna Sayler, Josh Stewart
Kaç yaşındasınız? Kaç yaşında gösteriyorsunuz? Hissettiğiniz yaşta mı, yoksa gösterdiğiniz yaşta mısınız? Yaşantınıza siz mi yön veriyorsunuz, yoksa kader mi? Benjamin Button’un hikâyesi, bu sorulara cevap verir cinsten.

Hastanede ölümle pençeleşen Daisy (Cate Blanchett), çok fazla birlikte olamadığı kızı Caroline ile (Julia Ormond) vedalaşma aşamasındadır. Daha önce arzu edip de bir türlü eline alamadığı Benjamin Button’un günlüğünü, kızından kendisine okumasını ister.

1. Dünya Savaşı Sonu, 1918 New Orleans’da Thomas’ın (Jason Flemyng) eşi doğum sırasında ölünce, Thomas bu bebekten kurtulmak ister. Ayrıca eşinin ölmeden önce ona iyi bakmasını vasiyet ettiği bu bebek, diğerlerine hiç benzememektedir.

Farklı doğan, farklı büyüyen, farklı gelişen ve hiçbir zaman olması gerektiği gibi yaşayamayan bir Benjamin Buton izliyoruz. Roller, makyaj ve filmin kareleri arasındaki geçiş, mükemmel işlenmiş. Yaşam ve gerçek, farklı bir bakışla anlatılmış. Kaderin oyunu ve insanın bu oyun içindeki rolü izleyiciye yansıtılmış.

Alışılmadık bir tarz. İzlerken görüntülere dalıp gidiyorsunuz. Yüreğinizde buruk bir tat, aklınızda soru işareti kalıyor. Modern tarzda yapımlardan hoşlananlar için önerilebilir.

Bizler; küçük yaşlarda büyümek, yaş ilerledikçe de çocuk kalmak isteriz. Yine de bu düşüncedeyken, cesurca konuşan çocukları dinlemez, çocukça hayal kuranlarla da dalga geçeriz. Biz asla bugünün değerini bilemedik, bilemeyeceğiz.

Emre Türker

picture: impawards

3 yorum:

  1. Izlemek istiyorum bu filmi , beklemedeyim..

    YanıtlaSil
  2. cidden çok değişik bir filmdi..makyajlar bence kusursuzdu.. yalnız en sevdiğim karakter benjamin buttonun annesiydi :)

    YanıtlaSil
  3. Film süresi çok uzun ve aşırı ayrıntılıydı.2 günde izledim :) Ama gerçekten güzel.

    YanıtlaSil