10 Şubat 2009

Changeling (2008)

Türkçe Adı: Sahtekar
Tür: Dram / Tarih / Gizem / Gerilim
Yönetmen: Clint Eastwood
Süre: 141 dakika
Oyuncular: Angelina Jolie, Gattlin Griffith, Michelle Gunn, Jan Devereaux, Erica Grant, Antonia Bennett, Kerri Randles, Frank Wood, Morgan Eastwood, Madison Hodges, John Malkovich, Colm Feore, Devon Conti, Ric Sarabia
Türkiye’de “Sahtekar” adıyla gösterime giren yapım, gerçek bir yaşam hikayesinden alıntıdır. Şiddet yanlısı başarısız bir idarenin toplumdaki derin yaraları anlatılıyor.

Santralde şef konumunda çalışan Christine Collins (Angelina Jolie), oğlu Walter’la sinemaya gitme hazırlığı yapar. İşyerinden gelen acil telefonla, programı ertelemek zorunda kalırlar. Akşam civarı işten geri döndüğünde, Walter evde değildir. Polisten yardım istemesine rağmen, acele yanıt alamaz.

Bir süre sonra, oğlunun bulunduğu haberi gelir. Polis teşkilatı, tören eşliğinde kavuşma anını gösteriye dönüştürür. Fakat geriye dönen çocuk, Walter değildir.

1928 yılında Los Angeles Polis Müdürü ve ekibinin duyarsızlığı, sert tutumları, olaylara korkutma ve gözdağı vererek yaklaşımları, sorunların giderek artmasına sebep olmuştur. Topluma hizmet veren birçok kurumu, kendilerine destek için kullanırlar. Üstelik Times gibi bir gazete de başarısızlıklarına karşı bir örtüdür. Sadece St. Paul's Presbyterian kilisesinin rahibi Gustav Briegleb (John Malkovich), yaptığı radyo yayınları ve konferanslarla buna engel olmaya çalışmaktadır. Christine’in çocuğunu tanımadığı iddiasına karşı çıkabilecek tek kişi de odur.

Angelina Jolie’nin rol yaparken gösterdiği performans, izleyiciye dramı hissettirebilecek kadar gerçekçidir. Clint Eastwood’un yönetmen olarak hazırladığı en iyi filmlerden biridir. Filmin süresinin uzunluğu, bir solukta izlenmesine engel değildir. Her kesime hitap edebilecek, her yürekte bir yumruk olabilecek bir yapımdır.

Emre Türker

picture: impawards

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder