21 Şubat 2009

To Kill a Mockingbird (1962)

Türkçe Adı: Bülbülü Öldürmek
Tür: Polisiye / Dram
Yönetmen: Robert Mulligan
Süre: 129 dakika
Oyuncular: Gregory Peck, John Megna, Frank Overton, Rosemary Murphy, Ruth White, Brock Peters, Estelle Evans, Paul Fix, Collin Wilcox Paxton, James Anderson, Alice Ghostley, Robert Duvall, William Windom, Crahan Denton, Richard Hale, Mary Badham, Phillip Alford
Bir dönem ırkçılığın kol gezdiği bir Amerikan dünyasında, insan sevgisi ve doğrulara verilen değerin anlatıldığı, Harper Lee’nin kaleminden romanlaşan mükemmel bir başyapıttır.

Zencilerin ikinci sınıf vatandaş olarak kabul edildiği kasabada, bir kadına tecavüz davasında yargılanan Tom Robinson’ı (Brock Peters), insanın rengine değil de gerçek adalete inanan avukat Atticus Finch (Gregory Peck) savunacaktır. Saygıdeğer biri olmanın paradan daha değerli olduğunu çocuklarına da öğretmeye ant içmiş bu adam, tüm kasabaya iyilik yapmış olsa bile, yine de son davasından dolayı çevresinden tepki görür. Zencilerin en saygı duyduğu adam olan Atticus, inandığı değerler için kasabayı karşısına almayı göze alacaktır.

Atticus’un çocukları Jem (Phillip Alford) ve Scout (Mary Badham), kasabanın meraklı yaramazlarıdır. Hakkında kötü şeyler bahsedilen hasta komşusu Boo’yu merak ettikleri için, sürekli o evin etrafında dolaşırlar. Aslında onlar da babaları gibi söylentilere değil, insanların fiziki görüntüsünün içinde saklanan kalbine bakmaktadır.

Film, kitabın mükemmelliğini beyazperdeye yansıtmayı başarıyor. 1962 yılında siyah beyaz çekilmiş olan film, iyi yapımlar arasında yıllardır ön planda yer almaktadır. Ayrıca Harper Lee’ye ait olan ve Türkçeye de çevrilmiş “Bülbülü Öldürmek” kitabını okuyarak, kişiliklerin üzerindeki derin anlatımı ve aile diyaloglarını daha fazla irdeleyebilirsiniz. Kitabı ve filmi, mükemmel bir klasiktir.

Emre Türker

picture: fffmovieposters

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder