23 Eylül 2009

Carlito's Way (1993)

Türkçe Adı: Carlito'nun Yolu
Tür:
Polisiye / Dram / Gerilim
Uyuşturucu kaçakçılığından 30 yıl hüküm giyen ve bunun 5 yılını hapiste geçiren Carlito lakaplı Charlie Brigante (Al Pacino), dostu ve avukatı olan düzenbaz David’in (Sean Penn) çabaları sonucu, delil yetersizliğinden mahkemece serbest bırakılır.

Mafyada efsane olmasına rağmen Carlito’nun tekrar hapse girmek gibi bir niyeti yoktur. 75.000 dolar para biriktirip, Bahamalar'daki arkadaşının araç kiralama işine ortak olmayı planlamaktadır.

Kumar borcu nedeniyle paraya ihtiyacı olan bir gece kulübü sahibinin zor anından yararlanarak, kulübe ortak olur. Aklındaki tek düşünce, araç kiralama işi için gereken parayı bulup, eski aşkı Gail’le (Penelope Ann Miller) birlikte New York’tan ayrılmaktır.

Mafyada marka olmuş ve çevresi tamamen kirli bir dünyadan oluşan birinin, hiç yokmuşçasına ortalıklardan kaybolması kolay değildir. Fakat Carlito, zoru başarmakta kararlıdır.

New York şehrinin Manhattan ilçesi, farklı ırkları bünyesinde barındıran en kalabalık yerleşim bölgelerinden biridir. Fakir siyahî ırkın en yoğun yaşadığı Harlem, yine bu bölgede bulunmaktadır. Birçok çete ve kaçakçılık, ekonominin en değerli bu yerleşim alanına iyice yerleşmiştir. Bir anlamda hayatın gerçeklerini anlatan Edwin Torres’in romanından uyarlanmış Carlito's Way, Al Pacino’nun rol yeteneğini konuşturduğu önemli yapımlardan biridir.

Emre Türker
Picture: impawards

1 yorum: