12 Eylül 2009

Dreams (1990)

Türkçe Adı: Düşler
Tür: Dram / Fantastik
Yönetmen: Akira Kurosawa
Süre: 119 dakika
Oyuncular: Akira Terao, Mitsuko Baisho, Toshie Negishi, Mieko Harada, Mitsunori Isaki, Toshihiko Nakano, Yoshitaka Zushi, Hisashi Igawa, Chôsuke Ikariya, Chishu Ryu, Martin Scorsese Akira Kurosawa’nın yazıp yönettiği Dreams, 8 ayrı düşten oluşan, dünyadaki sorunlara bir tepki niteliğinde ve üzerinde durulması gereken gerçekleri göz önüne çıkaran bir yapımdır.

Düşler, “bir rüya gördüm”le başlıyor. Tabiatın dengesini altüst eden insanoğlu, üzerinde yaşadığı dünyanın sayısız güzelliklerini katletmektedir. Ayrıca haksız rekabet, açlık ve tembelliğiyle sağlığını korumaktan aciz olduğu gibi, doğanın nefes almasını bilinçli veya bilinçsiz engellemektedir. Akira Kurosawa, geleceğin tehlikelerine dikkat çekiyor

“Kargalar” isimli rüyada, Vincent Van Gogh’a övgü vardır. Tabiatın güzellikleriyle birlikte, ressam Van Gogh’un eserlerine genel bir bakış atılıyor.

“Kızıl Fuji Dağı” ve Ağlayan İblis”, radyasyon tehlikesiyle beraber, genetik oyunların ne derece tehlikelerle dolu olduğunu anlatırken, “Su Değirmeni Köyü”nde gerçek doğayla iç içe, sağlıklı ve doğal yaşayan toplumların huzurunu hatırlatıyor.

Dreams, genel anlamda izlenebilecek bir aile filmi değildir. Hatta izleyicilerin büyük çoğunluğunu etkilemeyeceği gibi, zaman anlamında sıkıcı gelebilir. Mesaj yüklü içerikleri farklı bakış açısıyla görmeye çalışan uçuk-kaçık tarzda bu filmi, daha çok sanatsal yapımlarla ilgilenenler tercih edecektir. Daha açık bir anlatımla, her bünyenin kaldırabileceği film değildir.

Emre Türker

Picture: impawards

3 yorum:

  1. şans eseri rastladığım bir programda kurosawa nın bir filmi çekerken yaptığı bazı ön çalışmaları gördüm . ve hayretler içerisinde kaldım , kadrajlarını sulu boya resimler olarak önceden tasarlıyor , üstelik filmi çekerken bunlara bağlı kalıyor . bir çok yönetmenin yaptığı ve ülkemizde yapıldığı gibi burası güzelmiş hadi burda bir sanat filmi çekelim mantığı kurosawa nın sanat- film anlayışına göre oldukça sığ kalıyor . bu filmi izlediğimde benimde sıkıldığım yerler oldu:)(üzgünüm bunun için ) ancak kargalar kısmında özellkle vangogh u görünce bir an için onun gerçekten vangogh olduğunu düşündüm ve kendimi bir resmin içinde hayal ettim ... ilginçti ve bence izlenilmesi gereken bir film

    YanıtlaSil
  2. tavsiye edenler listesine ben de eklenebilirim..izlenilesi..

    YanıtlaSil
  3. bi yazı da konuk yazar olarak bize mi yazsan :)?
    http://sigarayaniklari.blogspot.com/2009/03/neyin-var-anlatacak.html

    YanıtlaSil