16 Eylül 2009

Plan Yapıyorum Çünkü...

Her şey düşündüğümüz gibi olmuyor. Gün içinde aklınızdan geçen, … saat okumak, … saat dinlenmek, uyumak, … saat çalışmaktır. Gün biterken ne yaptığınızı gözden geçirdiğinizde, düşündüklerinizle uyguladıklarınız arasında uyumsuzluk fark ediyorsunuz. Nedir sorun?

Birçokların kafasında erken emekliye ayrılma hayalleri vardır. Dolayısıyla tembelliği seviyorsunuz. “Bir an önce sosyal sorumluluk bitsin ve tümüyle kenara çekilelim” istiyorsunuz. Oysa emeklilik adı verilen büyük molaya erişenler, geriye dönmek için her şeyini vermeye hazır, fakat bu mümkün olamaz. Büyük çelişki… Bilinmesi gereken bir şey vardır. Yapılacak hiçbir şey olmazsa, yaşamanın da bir anlamı kalmaz. Neyse… Emeklilik değil ama kısa molalar hayatın vazgeçilmezleridir. Fakat biz o kısa molaları her anlamda uzatmak için uğraşıyoruz. Mola saatleri öyle bir uzuyor ki, akıldan geçenler daha uygulanmadan gün bitiyor. Rahatlığı sevdiğimizi düşünürsek, bir anlamda zamanı dizginlemenin vakti gelmiş demektir.

Plan, bu andan sonra devreye giriyor. İki çeşit plan üzerinde duralım.
1- Şematik Plan
2- Saatlik Plan

1- Şematik Plan: Nasıl ders ve çalışma saatleri belliyse, planların zamanlaması da öyle olmalı. Yani şema, genelleme yapılmadığı takdirde haftalık ayarlanmalıdır. Kalem kâğıdı alın elinize ve haftayı günlere bölüp tablo oluşturun.

Haftalık plan yapılmasının nedeni, her haftanın aynı olamayacağıdır. Mesela, Çarşamba günü futbol takımınızın önemli bir maçı vardır. Belki de Perşembe akşamı eve misafir gelecektir. Bu sebepten haftalık planlamanın, okuldaki dersler gibi uzun süreli sabitlenmesi mümkün değildir. Sürekli şema çizmemek için, bilgisayarda veya kağıt üzerinde taslak hazırlayabilir, sonra bunları çoğaltabilirsiniz. Hatta tabloyu odanızda bir yere asarsanız, yapılması gerekenler göz önünde bulunacağından, daha anımsatıcı olabilir.

2- Saatlik Plan: Bu plan, kendini fazla şartlandırmaktan hoşlanmayanlar için uygundur. Herhangi bir zaman dilimine sınırlı kalmak istemiyorsanız, planınızı saatlere bölebilirsiniz. Bu plan; haftalık, günlük, hafta sonu ve hafta içi olarak da hazırlanabilir. Örneğin hafta içi, 1-2 saat ders, 1 saat eğlence, yarım saat bulmaca, 50 dk. okumaya ayrılırken, hafta sonu ayarlanan bir saatte erken kahvaltı, 2 saat aktivite (sinema, tiyatro, kurs, hobi), 1 saat yürüyüş, yarım saat alışveriş şeklinde planlanabilir.

Günlük veya şematik planlarda tablo olmayacak ama onun yerini not kâğıtları alacaktır. Kolay koparılan bloknot, post-it (yapışkanlı kâğıt) veya not kâğıtlarıyla beraber, onları hatırlatma amaçlı kullanabileceğiniz çeşitli araçlardan (ayaklı tutturgaç, buzdolabı süs mıknatısı, notluk gibi) yararlanabilirsiniz.

Akşam vakitlerinde sıkıntıdan ne yapacağını şaşırmış bir sürü kişi tanıyorum. Kişisel zaman dilimi sınırlıyken, bu sıkıntı biraz plansızlık ve tembellikten geliyor. Ayrıca planlarda yer almadığı halde bir şekilde zamana yerleşenler de var. Bunlar; bunalım, dramatik anlar, huzursuz düşünceler ve konsantrasyon bozukluğu gibi, görünürde olmasa bile vaktin çoğunu meşgul edenlerdir. Ya da ekran karşısında takılıp, yatma saatine kadar hiç kımıldamadan beklemek, bir başka boşa giden zamana örnektir.

Planlarınızı yazarken, çizerken ya da karalarken, rengârenk kalemler kullanın. Notların renkli dünyası, planlarınıza olumlu yansıyacaktır. Mantar pano, tüm bu kâğıtların görünürde düzenli durmasını sağlayabilir.

Zaman sizin için bir çukur olmasın. Günlük yemek ve uyku saatlerinde olduğu gibi, vaktinizi de düzenleyin. Dizginleyemediğiniz zamanın bozuk musluğunu bir an önce tamir edin. İşinizi yarına ertelemeyin, yoksa yarınlar hiç bitmez.

Emre Türker

3 yorum:

  1. Gittiğim zaman yönetimi eğitiminde, eğitimi veren eğitimci bile kendisinin bu konuda çok başarılı olamadığını söylemişti. Özellikle iş hayatında anlık işler sebebiyle planlar çok sık değişebiliyor.

    YanıtlaSil
  2. planlı çalışmak bana hep iyi gelmiştir.haftalık yapılacaklar listelerim hep hazır olur.iş yerinde çıkan ani bir işler de bana göre öncelikleri doğru planlanarak çözülebiliyor.

    YanıtlaSil
  3. küfkedisi… Böyle bir eğitim veren kişinin itirafı, yanlış zamanlamada olmuş gibi geldi. Fakat konuşmanın gidişatına göre yanılıyor olabilirim. İş hayatında planların değişmesi yalnız kişiye göre değil, maalesef şirket politikalarına göre de değişebiliyor. Kişisel programlarda başarı sağlanabiliyorsa, elden geldiğince uymak faydalı olacaktır.

    nane şekeri… Doğru çözümlerin var. Yöntemin rayına oturmuş görünüyor. Hazırlık listesi, farkında olduğun gibi işleri gerçekten kolaylaştırıyor. En azından boş bakıp düşünerek vakit geçirmiyorsun.

    YanıtlaSil