11 Nisan 2009

The Reader (2008)

Türkçe Adı: Okuyucu
Tür: Dram / Romantik
Yönetmen: Stephen Daldry
Süre: 124 dakika
Oyuncular: Kate Winslet, Ralph Fiennes, Jeanette Hain, David kros, Susanne Lothar, Alissa Wilms, Florian Bartholomäi, Friederike Becht, Matthias Habich, Frieder Venus, Marie-Anne Fliegel, Hendrik Arnst, Rainer Sellien, Torsten Michaelis, Moritz Grove, Karoline Herfurth, Alexandra Maria Lara, Bruno Ganz İstediği gibi bir hayatı şartlar gereği yaşayamayan, içindeki fırtınaları gizleyen, biraz asi, biraz oyunbozan, biraz da iç çatışmalarla boğuşan bir kadın figürü konu ediliyor.

1958 Neustadt, Batı Almanya’da Michael Berg isimli genç bir çocuk hastalanınca, Hanna Schmitz (Kate Winslet) adında bir kadın ona yardımcı olur. İyileşen genç Michael, aklından çıkaramadığı kadına teşekkür için onu yeniden bulur. Michael’ın kendisine olan tutkusunu gözlemleyen Hana, bu arzuya tepkisiz kalmayacaktır. Aralarındaki ilişki, genel olarak Michael’ın ona kitap okuması ve cinsel ilişki şeklinde yaşanmaktadır.

Bir gün işinde terfi alan Hana, sessizce yaşadığı apartmandan ayrılır. Hayatında ilk cinsel deneyimi Hana ile yaşayan ve ona delice bağlanan Michael, bu kadını asla unutamayacaktır.

Yetişkin Michael Berg rolünde Ralph Fiennes’i izliyoruz. The Reader, Hanna Schmitz’in düşüncelerini ve çelişkilerini sorgularken, Michael’ın onu anlamaya çalışmasıyla ilgili olarak geçiyor. II. Dünya Savaşı ertesi Almanya’da yaşanan olaylarda, insanların karmaşadaki etkileri gözler önüne getirilirken, gerçek suçluların kim olduğu irdeleniyor.

Kate Winslet’in cesur sahnelerde rol aldığı yapımda, bir çeşit kişilik çatışması görüyoruz. Hayattaki ilk aşklar, tutkular, deneyimler ve tecrübeler ekranlara gelirken, duyguların derinlerinde yolculuğa çıkılıyor. Ağır tempoda ilerleyen The Reader, psikolojik etkilerle süslenmiş romantik bir dramdır.

Emre Türker

Picture: impawards

6 yorum:

  1. Sel… Bence de güzeldi ama her bünyeyi etkilemeyebilir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  2. süper bi filmmiş,öyle duydum çoğu kişiden.ilk fırsatta islicem ben de:)

    YanıtlaSil
  3. dün gece izledim.Etkileyici bir film,farklı,duygusal.. ve haklısın her bünyeyi etkilemeyebilir!

    YanıtlaSil
  4. Kate Winslet'e çok cahil dediğim filmdir..:) Okumayı öğreneceğine yanına bir tane çocuk almış , hem okutturuyor , hem üfletiyor.. :)

    YanıtlaSil
  5. Herkes beğenmiş de, Darkstar bir alem :)
    Shenem'in süperine, RiGor'un etkileyiciliğine de ayrıca katılıyorum.

    YanıtlaSil