05 Nisan 2009

Duyguları Görebilen Özel İnsan Modeli

Kadınların birlikte olduğu erkeklerden, düşüncelerini anlaması gibi bir beklentisi vardır. Anlık düşüncelerini fark edemediğinizde, surat asabilirler.

Her zaman ne hissedildiğinin anlaşılması, kadını mutlu edecek midir?

Genel olarak surat ifadesi, konuşma şekli, yüz mimikleri ve hareketler, ne gibi bir psikolojiye sahip olduğumuzu belli kalıplarda gösterse de, bunların tamamı gerçeği yansıtmayacaktır. En azında bu genellemeyle duygular anlaşılsa bile, çözüm konusunda aynı metotlar, her bünyede doğru sonuçlanmayacaktır.

Bunun yanında, bazı insanların hisleri çok kuvvetlidir. Ne yapmak istediğinizi anlar, ona göre size yakınlık gösterir. Kadınların duygularını anlayıp arzularını yerine getirmeye başlarsanız, sıkıntılı ifadeler tebessüme dönüşebilir. Tabi bunun yanında gülümseyen bir ifade, yanlış düşüncelerle mutsuzluğa da götürebilir. Böyle durumlarda açık sözlülük, karşılıklı diyalog ve anlayış, sorunların çözümünde yardımcı olacaktır.

Duyguları görebilseydiniz, mükemmel sonuçlar elde edebilir miydiniz? Ya da sizi etkilemeye çalışan kişinin düşüncelerinizi net bir şekilde görebiliyor olması, sizi mutlu eder miydi?

Bir erkek modeli çizelim. Bu erkek; kadının hislerini, kalbiyle beyni arasında dolaşan sinyallerin trafiğini tamamen gören biri olsun. Birlikte dolaşmak istediğinizi anlayıp sizi dolaşmaya çıkarıyor. Deniz kıyısında çay yudumlamak istediğinizi görüp, sahile koşuyor. Yalnız olduğunuzu fark ettiğinizde elinizden tutuyor ve sizi yakınlarınızın yanına götürüyor. Her şey masalsı ilerliyor. Öyle olsaydı, erkeğin duyguları için kadın ne yapacaktı? Mutluluk, iki tarafı yeterli anlamda doyurabilecek miydi? Böyle bir erkeği, elinizde ne kadar tutabilirsiniz? Acaba bir süre sonra erkek, kendini hizmetçi konumunda görmeye başlayıp, açlık çeken duygularını doyurmak için başka kollar aramayacak mıydı?

Şimdi bir kadın model çizelim. Bu kadın; erkeğin hislerini, kalbiyle beyni arasında dolaşan sinyallerin trafiğini tamamen gören biri olsun. Erkek, sürpriz yapmak için hediye alıyor veya bir şey planlıyor. Kadın, ne getirileceğini ya da önüne konan paketin ne olduğunu biliyor. Birlikte yürürken, yanından geçen bir kadın hakkındaki ateşli duyguları görüyor. Maç izleme istediğini fark ettiğinde, sinemaya gitme teklifini önermiyor. Arkadaşlarıyla yaptığı özel konuşmaları anlatmadığı için erkeğine köpürüyor.

Örnekler çoğalabilir veya iki durumdaki cinsler, yer değiştirebilir.

Gizem bunun neresinde kaldı? Hayatın eğlencesi, iddialı konumdayken sonucu bilememenin heyecanıyla yürümüyor mu?

Eğer her iki tarafın bu yeteneği olsaydı, düşünmenin anlamı kalmazdı. Duygular hiçbir şey ifade etmezdi. Beklentilerimiz suya düşerdi. Heyecanlanamazdık. Arzulayamazdık.

Kişinin ne istediğini öğrenmek, zamanla görerek veya tanımaya çalışarak mümkün olur. İlk görüşteki aşklarda, titreşimler bu şekilde ortaya çıkar. Tanımadan körü körüne bağlanmak, yıkımlara götürebilir.

Bazı şeylerin mantığı yoktur. Kişiliklerin uyum sağlaması, her şeyin önünde gelir. Eğer uyumlu değilseniz, duyguları istediğiniz kadar görebilme yeteneğiniz olsun, size tatmin etmeyecektir.

Düşünceleri görmek istiyorsanız, karşınızdakini anlamaya çalışmalısınız. Nelerden hoşlanır, yüz mimikleriyle anlatmak istediği nedir, nerelere gitmek ister, ne yer, ne içer, sevdikleri ve sevmedikleri nedir? İşte bu bulmacanın çözümü, özveriyle birlikte gelir.

Emre Türker

Picture: deviantart

11 yorum:

  1. O kadar guzel bı yazı olmus kı
    Hanı bırısı senı cok etkıler ..carpılırsın
    ama tanıdıkca tanıdıkca
    yaldızlar dökulur veee
    bu muymus dersın:))
    tanımak anlamak uyum.. dusuncelerı gormek cok cok cokkk onemlı:)

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle Ozveri ama tek tarafli olmamak sarti ile.
    Iliskinin her turu emek ister cok guzel anlatmissin yine kalemine saglik

    YanıtlaSil
  3. öykü… Düşündükçe, tanıdıkça, anladıkça uyum sağlıyor ve seviyoruz.
    Yanlışlarımızdan biri de, aceleci tavırlarımız olsa gerek,
    Kişiyi tanımlama çabası, insanları yoruyor galiba. Teşekkür ederim güzel sözlerin için öykücüm.

    serrose… Hayat paylaşım üzerine kurulmuş zaten. Emek bu işin ürünü olmalı.
    Güzel yorumunla kattığın değer için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Çok doğru düşüncelerin... Bir insanın karşısındakini sadece sevmesi yetmiyor,anlamaya çalışmak ve anladığımız kişiye ne kadar uyduğumuz ve uymak istediğimiz ilişkiyi yürütüyor...
    Çayı kaç şekerle içtiğini bile bilmek istiyorum ben,sevdiğim adamın...(=

    YanıtlaSil
  5. bazen bekliyo insan bnu evet, ben çoğu zaman hatta:) konuşma özürlü olduğumdan, duygularımı açıklayabilme yeteneğine sahip olmadığımdan, aklımdakini okuyabilsin istiyorum.. ama şu yazdıklarından sonra kendimi düzeltmeye karar verdim:P

    YanıtlaSil
  6. Franche… Güzel bir yaklaşım :)

    bi dost… Yeni gelişmelerden bizi bilgilendir :P

    YanıtlaSil
  7. evet karşılıklı özveri ve birbirine ayırdığın zaman gösterdiğin özen o nu daha iyi anlamanı sağlıyor. sanırım ilişkilerde böyle yürüyor
    ama her duyguyu görebilseydik çok ürkütücü olurdu gerçekten:(
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. meltem... Kesinlikle katılıyorum, ilişkiler başka türlü yürümez zaten.

    YanıtlaSil
  9. anlattığın gibi olsaydı, aşkın küçük detaylarını es geçmiş olurduk.Bence sevgiyi ayakta tutan o küçük nokktalardır.
    mücadele, çabalama vs.bunun sonucunda uyum da varsa herşey orta şekerlidir.ama yanılmışsan eğer acı son dan başka çare olmuyor.

    YanıtlaSil
  10. yazın çok doğru. herşeyi algılarsak hayatın heyecanını kaybederiz. biraz zıtlıklar ve farklılıklar olmalı.

    YanıtlaSil
  11. Duyguları Görebilen Özel İnsan Modeli

    KaRaMeL…Yaşayıp görmek, zaten söylediklerinle anlam buluyor.
    Herşey orta şekerli, şekeri azaltmak da, çoğaltmak da senin elinde.
    Aslında hangisini seviyorsan.

    BodrumSibel… Çok doğru, bazı şeyler seyredilmemeli, yaşanmalı.

    YanıtlaSil