12 Mart 2009

Görgü Kuralları

Öğrencilik yıllarında, geceyi geçirmek için okuldan bir arkadaşın evine gitmiştik. Soğuk kış vakti elektrik sobası başında, ucuz alkol ve ucuz sigaralarla, zengin sohbetlere dalmıştık.

Soğuk iyice bedenimize işleyince, ev sahibi salep ikram etmişti. Salep, öğrencilik dönemlerimizde lüks bir içecekti. Sıcak içecek öyle tatlı gelmişti ki, tadına doyamadık. Mutfağa gidip kendimize yenisini hazırladık.

- Ne süper tadı varmış, bu bitince gene içelim.

Ev sahibi arkadaş, rafın üstünden bir kitap aldı. Çok beğendiği bölümü bizlere okumak istediğini söyleyip, sayfaları çevirmeye başladı. Pür dikkat onu dinliyorduk.

- Siz içecekleri içerken ben de bunu okuyayım. Evet, başlıyorum. GÖRGÜ KURALLARI madde 1. Sohbet güzelse, içeriğinin önemi yoktur. 2. Genel konuşmalar sırasında bir şeyler anlatırken, kırıcı olmamak, yediklerinizi yerlere dökmemeye özen göstermek gerekir. 3. Size ikram edilen güzel şeylerin kıymetini bilin. Ev sahibi söylemedikçe, çayın bile tazelenmesini istemek doğru değildir. 4. Misafir umduğunu değil, bulduğunu yer demiş atalarımız.

Kafamızdaki çarklar dönmeye başlamıştı. Çakırkeyif gülümser suratlar, yerini ekşimsi bir ifadeye bırakırken, arkadaş okumaya devam etmişti. Kendi aramızda, “bize mi diyor lan bunları” diye söylenmeye başladık.

Kasap lakaplı dostum, arkadaşın yanına koşar adımlarla gidip elindeki kitabı kaptı. Kitap, ders kitabıydı ve okuduklarıyla ilgisi yoktu.

Sonuçta hepimiz kahkahalarla gülmeye başlamıştık ama arkadaş bize çok iyi bir ders vermişti. Gerçi birlikte kaldığım ev arkadaşlarım, dolapta ne varsa götürür, kimsenin gözünün yaşına bakmazlardı. Fakat ben bir daha kimsenin evinden direk olarak bir şey istemedim. Bu yaşananlar da kulağıma taktığım en güzel küpe olmuştur.

Emre Türker


picture: deviantart

10 yorum:

  1. Zeki bir arkadaşmış, tebrik ettim : )

    YanıtlaSil
  2. Eskılerın Adab ı muaseret kuralları dıye saydıkları bu tarz gorgu kuralları varmıs:))
    gunumuzde kımse umursamıyor
    umursayana da uzaaylı gozuyle bakıyrolar

    YanıtlaSil
  3. noranıngemisi… Eğitici bir arkadaştır kendisi :)

    öykü… Eski köyün yeni adetleridir bizi zora sokan, işimize gelmeyen her kuralı yıkmak için kafamıza uygun kılıf buluyoruz bir şekilde.

    YanıtlaSil
  4. görgüsüzzzz seniiiii:D

    YanıtlaSil
  5. yesari… Bak kırdın kalbimi :)

    YanıtlaSil
  6. güzel ders vemiş arkadaş lakin o öğrenci evlerinde işlemez normal hayattaki misafirliklerde geçerli :) Biz üniversitedeyken-ben askerdeyken gbi oldu- evden kovardık artık gidin diye millet bu yatak benim diye kavga ederdi. üniv.nin görgüsüzlüğü ayrı bi güzeldi be :)

    YanıtlaSil
  7. Rahat-sız Hatun… Sen bizim arkadaşlarla evdeki yaşantıyı görseydin, görgüsüzlüğün hası nasıl oluyormuş anlardın. :) Kimse meyve suyunu dolapta bırakmaz, yiyecekler ortaya konmaz, kıyafetler dolaplara kilitlenir vs. :) yeri geldikçe anlatacağım zaten. Yıllar geçtikçe, güzel şeyler aklımızda kalıyor işte, Her salep içişimde benim aklıma bunun gelmesi gibi :) Zaten bizim en güzel vakitlerimiz, aç kaldığımızda saklanan yiyecekleri ararken geçerdi :)

    YanıtlaSil
  8. Aynı ben işte.:)) bir zamanlar aynısını yapmıştım bende ama rol yapmayı beceremediğimden yemediler tabi..öğrencilikte onun bile tadı ayrı oluyo bilirim ama şimdi yap desen hayatta yapamam senin gibi benimde kulağıma küpe oldu;)

    YanıtlaSil
  9. KaRaMeL… Rol yapması senin gibi beceremiyorum diyebilirim, hemen suratım değişiveriyor.

    bi dost… Öyl deme ya, bize de yazık ama di mi :)

    YanıtlaSil