20 Mart 2009

The Kite Runner (2007)

Türkçe Adı: Uçurtma Avcısı
Tür: Dram / Romantik
Yönetmen: Marc Forster
Süre: 128 dakika
Oyuncular: Khalid Abdalla, Atossa Leoni, Shaun Toub, Sayed Jafar Masihullah Gharibzada, Zekeria Ebrahimi, Ahmad Khan Mahmoodzada, Mir Mahmood Shah Hashimi, Homayoun Ershadi, Nabi Tanha, Elham Ehsas, Bahram Ehsas, Tamim Nawabi, Mohamad Nabi Attai, Mohamad Nadir Sarwari, Mustafa Haidari, Ali Danish Bakhtyari, Hameeda HamrazAfganistan’da, Taliban yönetimi öncesi ve sonrasındaki halkın durumunu dramatize olarak beyazperdeye yansıtan bir filmdir.

Yıl 2000. San Fransisko, Kaliforniya’da kitabının yayınlanmasını eşi Soraya (Atossa Leoni) ile kutlamaya hazırlanan Amir’i (Khalid Abdalla), Rahim Khan adında biri telefonla arar. Amir’e ısrarla eve dönmesi gerektiğini söyler.

Yıl 1978. Kabil Afganistan’da, zengin babanın (Homayoun Ershadi) oğlu Amir ve yanında dürüstçe görev yapan hizmetlinin oğlu Hassan, çok iyi arkadaşlardır. Hassan, Afganistan’da azınlık olarak yaşayan ve Afganlar tarafından dışlanan Hazara halkındandır. Ne kadar zulüm görse de, arkadaşı Amir için göze alamayacağı tehlike yoktur. Fakat Amir, babasının kendisini korkak olarak görüp Hassan’ın cesaretine ve aklına hayranlık duymasından rahatsızdır.

Hassan, bir gün Afgan çocuklarının zalimliğine alet olacak, bunu gören Amir olaya sessiz kalacaktır.

Uçurtma Avcısı; Khaled Hosseini’nin romanını sinemaya taşıyan, gurur, zulüm, sevgi ve yaşam mücadelesi gibi konuları bünyesinde barındıran etkileyici bir hikâyedir. Afganistan’da yaşanan olaylar, huzursuz edici fakat gerçeğe yakındır.

Emre Türker

picture: impawards

1 yorum:

  1. İki arkadaş filmin sonunda salya sümük ağlıyorduk ki arkadaşın annesi panikle içeri girdi. Kadıncağızın ödü kopmuş bir şey mi oldu diye :)

    YanıtlaSil