10 Mart 2009

The Shawshank Redemption (1994)

Türkçe Adı: Esaretin Bedeli
Tür: Polisiye / Dram
Yönetmen: Frank Darabont
Süre: 142 dakika
Oyuncular: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, William Sadler, Clancy Brown, Gil Bellows, Mark Rolston, James Whitmore, Jeffrey DeMunn, Larry Brandenburg, Neil Giuntoli, Brian Libby, David Proval, Joseph Ragno, Jude Ciccolella
Umut, hedefe ulaşmak için insan ruhunun beslediği duyguları ifade eden en anlamlı kelimelerden biridir. Bazı hatalar, olayları içinden çıkılamaz hale getirir. Bazen de bulunduğumuz ortamda kabımıza sığmaz, yetersizlik açlığı çekeriz. Böyle durumlarda gözlerin bakış açısındaki çerçeve, görülen yer değildir. Bakmaya çalıştığımız nokta, çok daha ileridedir. Bu inanç, her bedende ayrı bir özeli temsil ederek hareket eder.

Genç yaşta müdür yardımcılığına kadar yükselmiş bankacı Andy Dufresne (Tim Robbins), karısı ve onun sevgilisini öldürmekle suçlanmaktadır. Tüm deliller cinayet zanlısı olduğu göstermekte, fakat o inkâr etmektedir. Mahkemede, delillere dayanarak Andy’i müebbet hapse mahkûm ederler. Artık onun yeni evi, Shawshank Hapishanesi’dir.

Gönderildiği yerdeki hapishane yönetimi, en az suçlular kadar kötüdür. Müdür Warden Norton (Bob Gunton), aşırı disiplin isteyen ve hataları ağır biçimde cezalandıran biridir. Orada nefes almak için tek yapılması gereken soğukkanlı olmaktır.

20 yıldır hapishanede yaşayan Ellis Boyd (lakabı Red) Redding (Morgan Freeman), mahkûmların ufak tefek özel isteklerine komisyonla aracılık etmektedir. Andy’nin anlaşabildiği tek adam, Red’dir. Umut konusunda farklı duygular besleyen bu iki mahkûmun birbirinden öğreneceği çok şey olacaktır.

Gelmiş geçmiş en iyi filmler arasında sürekli zirveye oynayan film, Stephen King’in “Rita Hayworth and Shawshank Redemption” adlı romanından uyarlanmıştır. Akıcı, zeki, anlamlı ve dramatik bir başyapıttır. Şiddetle tavsiye edilir.

Emre Türker

picture: impawards

4 yorum:

  1. Hayatımda gördüğüm en güzel film.İlk kez izlendiğinde tamamı anlaşılamayan filmlerden.
    İkinci kez ve daha dikkatle izlenirse konu kavranıyor..
    Harika bir senaryo ve oyuncular olağanüstü..
    Mutlaka izlenmesi gerek bence..

    YanıtlaSil
  2. Zeugma… Filmi nerde görse tekrar izlemekten bıkmayan bir tanıdığım var. Öyle bir film gerçekten. Kaliteli klasikleri tekrarla izlemeyi, son zamanlardaki laf olsun diye yapılan birçok filme tercih ederim. Bu film zamanında oskara layık görülmemiş ama izleyici oylarıyla ödülleri dağıtanlara ders vermiştir.

    YanıtlaSil
  3. Her zaman umut varmış.Bana yaşam enerjisi veren bir film.İçinde hem kadın yok,dolayısıyla aşk yok,hem de çok karanlık çekimi var ama ben beğenmenin ötesinde filmin içinde yaşadım resmen.Filmi sinemada seyretmemiş olmanın üzüntüsünü yaşadım.
    Kitabını çok aradım ama bulamadım :(Her zaman kitabının filmden daha iyi olacağını düşünürdüm.Ama şimdi hayal edemiyorum....

    YanıtlaSil
  4. Adsız… Film zeka kokuyor, söylediğin gibi kitapta çok daha ayrıntı vardır, dolayısıyla çok daha renklidir.

    YanıtlaSil