28 Mart 2009

The Oxford Murders (2008)

Türkçe Adı: Oxford Cinayetleri
Tür: Polisiye / Romantik / Gerilim
Yönetmen: Álex de la Iglesia
Süre: 108 dakika
Oyuncular: Elijah Wood, John Hurt, Leonor Watling, Julie Cox, Burn Gorman, Anna Massey, Jim Carter, Alan David, Dominique Pinon, Tim Wallers, James Weber-Brown, Ian East, Charlotte Asprey, Alex Cox, Tom Frederic, Doug Kirby, Martin Nigel Davey, Duane Henry, John Wark
Hayatın her evresinin mantıksal bir çözüm noktası olabilir mi? Olaylar yaşanırken, çözümü kişilerin yaşantısında mı aramak, yoksa buna uygun bir problem mi hazırlamak gerekir?

Martin (Elijah Wood), hazırladığı tezde kendisine danışman olarak yardımcı olması için, Profesör Arthur Seldom’la (John Hurt) görüşmeyi planlamaktadır. Bu nedenle ülkesinden Oxford’a talebini belirten bir yazı göndermiştir. Gelen faksa göre, kalacağı Bayan Eagleton’un evine gider. Hasta olmasından dolayı Eagleton’a, müzisyen kızı Beth (Julie Cox) bakmaktadır. Anne ve kız, pek anlaşamamaktadır.

Profesör Seldom’la görüşmek pek mümkün değildir. Martin, düzenlenen konferansı fırsat bilerek katılmış, fakat bu karşılaşma kötü geçmiştir. Eve dönüşünde, kapı önünde Profesör Seldom’la karşılaşır. Eagleton’u ziyarete gelen profesörle birlikte içeriye girdiklerinde, kadının cesediyle karşılaşırlar.

Cinayet, arkası gelecek seri bir olayın habercisi gibi görünmektedir. Bu nedenle Martin ve Seldom, matematiksel şifrelerle gizlenmiş olayların devamını engellemek için, birlikte polisiye yardımcı olmaya çalışırlar.

Klasik bir katil kim oyunu olarak görülen filmde, ipuçları bilimsel verilerle ağırlaştırılmıştır. Matematiksel işlem, bilimsel veri, teori ve hipotez gibi oluşumlardan hoşlananların ilgisini çekebileceği gibi, polisiye yapıda olmasına rağmen bu tarzı tercih edenleri bile konuşmalarla sıkabilir.

Emre Türker

picture: impawards

7 yorum:

  1. Tam benlik bir filme benziyor.Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. beyaz mendil... Zor filmleri ve karmaşık problemleri çözmeyi seviyorsun yani.

    YanıtlaSil
  3. Hem de nasıl:)TV de hiç bir yerli dizi izlemedim daha doğrusu E2 ve CNBC deki polisiyelerden başka hiç izlediğim bir proğram yok:)
    Karmaşık problemlere gelince ,kendimden çok başkalarınıkini çözerim:)İyi geceler

    YanıtlaSil
  4. Siz Niğde'lisiniz herhalde,yazınızda dedenizin saat tamircisi olduğunu ve anılarınızı okumuştum.

    YanıtlaSil
  5. beyaz mendil... Niğdeli değilim, annem oralı. Hayatımda bir kere gitmeme rağmen, hoşuma giden bir yerdir. Fırsat bulunca yeniden gitmek istiyorum.

    YanıtlaSil
  6. Oxford un cinayetleri bile zor yahu.:) Sevmemiştim bu filmi , ilk başlarda sarıyordu , sonra aklım karıştığından ötürü sıkılmıştım.. :) Türkiye de Oxford vardı da biz mi cinayet işlemedik ..:)

    YanıtlaSil
  7. Darkstar… Sen filmleri kesinlikle çok iyi yorumluyorsun. Son cümlene de hayran kaldım :))))

    YanıtlaSil