16 Mart 2009

Memento (2000)

Türkçe Adı: Akıl Defteri
Tür: Gizem / Gerilim
Yönetmen: Christopher Nolan
Süre: 113 dakika
Oyuncular: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano, Mark Boone Junior, Russ Fega, Jorja Fox, Stephen Tobolowsky, Harriet Sansom Haris, Thomas Lennon, Callum Keith Rennie, Kimberly Campbell, Marianne Muellerleile, Larry Holden
Bir sonraki adımında ne yapacağını planlarken anlık hafıza kayıpları yaşayan biri, sorunların çözümü için ne gibi yol izleyebilir? Farklı tarza, ilginç bir film.

Otel odasında esrarengiz telefon görüşmeleri yapan Leonard (Guy Pearce), anlık hafıza kayıpları yaşamaktadır. Son olarak hatırladığı tek şey, karısının cinayetidir.

Unutulmuş anılarla dolu hayatının belli bölümlerini polaroid fotoğraf makinesiyle kareleyen Leonard, resimlerin altına ve arkasına notlar yazarak kendisine yön vermeye çalışırken, aynı zamanda önemli yapılacaklar listesini de uygulamak üzere vücuduna dövme olarak işlemektedir.

Bu karmaşa sırasında Natalie (Carrie-Anne Moss) isimli bir kadınla görüşmelerinden yardım almaya çalışacak, sürekli karşısına çıkan Teddy’le (Joe Pantoliano) bağlantıda kalacaktır.

Memento; Leonard’ın gizemli yaşamı üzerine sondan başa doğru kesitlerle yola çıkarak, olayların kaynağına doğru izleyiciyi sürüklemektedir. Film, flashbackler şeklinde geçiyor. Türünde en iyilerden biri olarak gösterilen Memento, modern yapımlardan hoşlananlar için mükemmel seçimdir.

Emre Türker

picture: impawards

5 yorum:

  1. Üniversite sınavına girmeden önce , abim ' in Memento yu izleme , sınavdan sonra izlersin demesine karşın , gizlice izledim .. Sonra aklım karıştı , sınav da herşeyi unuttum ..:)Mükemmel bir filmdir ..

    YanıtlaSil
  2. Darkstar... Sınavda filmin etkisine girdin yani, o da iyiymiş :)

    YanıtlaSil
  3. İzleğim en iyi filmlerden biriydi. Geri dönüşlerde pek şaşkınlık yaşıyorsunuz.

    YanıtlaSil
  4. "pek" yanlış bir kullanım oldu. Çok demek istedim.

    YanıtlaSil
  5. Biraz da olsun şaşırmayı sevenler için güzel bir film.

    YanıtlaSil