21 Ocak 2009

Aşure


Malzemeler

1,5 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı kuru fasulye
Yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı kuru üzüm
10-12 kuru kayısı
5-6 adet kuru incir
1 adet elma
2 adet portakal (kabuğunu rendelemek için )
2 su bardağı şeker
1 su bardağı fındık içi
1 kaşık nişasta

Yapılışı

1.Buğdayı, nohudu ve fasulyeyi akşamdan ayrı kaplarda ıslatın. Nohudun suyuna biraz tuz katın ki dağılmasın.
2.Sabah nohudu, fasulyeyi ve buğdayı ayrı kaplarda haşlayın. Buğdayı ara ara karıştırın ve suyu azalınca tekrardan sıcak su ekleyin.
3.Kayısı, üzüm ve inciri ayıklayın ve ayrı kaplarda ıslatın.
4.Fasulye ve nohudu süzün ve buğdayın içine atarak hepsini karıştırın. Suyunu isteğinize göre ayarlayın. Ama mutlaka sıcak su koyun. Biz biraz sulu sevdiğimizden genelde sulu yapıyoruz. Kaynadıktan sonra içine kuru üzümleri atın. Elmayı soyup doğrayın. Portakalın kabuklarını rendeleyin.
5.Buğdaylar yumuşayınca şekeri atın. Ardından kayısı ve inciri de atın ve karıştırmaya devam edin. Kayısı ve incirler de yumuşayınca, ayrı bir kapta 1 kaşık nişastayı suyla boza kıvamına getirip, aşurenin üstüne karıştıra karıştıra dökün. Bir süre daha bu şekilde karıştırmaya devam edin ve altını kapatın. En son olarak içine fındıkları atın.
Üstünü de isteğinize göre nar ve ceviz ile süsleyebilirsiniz.

Figen Türker

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder