06 Ocak 2009

Becoming Jane (2007)

Türkçe Adı: Aşkın Kitabı
Tür: Biyografi / Dram / Romantik
Yönetmen: Julian Jarrold
Süre: 12 dakika
Oyuncular: Anne Hathaway, James McAvoy, Julie Walters, James Cromwell, Maggie Smith, Anna Maxwell Martin, Lucy Cohu, Laurence Fox, Ian Richardson, Joe Anderson, Leo Bill, Jessica Ashworth, Eleanor Methven, Michael James Ford, Tom Vaughan-Lawlor
Julian Jarrold’un yönetmenliğini yaptığı filmde; aşk, evlilik ve sınıf ayrımcılığı konuları işlenerek izleyiciye sunuluyor. Ö dönemlerde kişilerin ne yaptığına değil, ne kadar kazandığına önem verildiğini görebiliyoruz.

Jane Austen (Anne Hathaway), köy yerinde yaşayan fakir rahibin genç ve güzel bir kızıdır. Annesi evlenmesi konusunda ona baskı yapmaktadır. O dönemlerde zengin biriyle evlenmek onur sayılmakta, aşk ve duygular ikinci planda tutulmaktadır. Fakat Jane, bu duruma şiddetle karşı çıkmakta, babası Rev (James Cromwell) ise kızını para ile değil seçtiği kişiyle evlenmesi konusunda desteklemektedir.

Lady Gresham (Maggie Smith), malikânesinde torunu ile yaşayan varlıklı bir kadındır. Jane, saygılı ve nitelikli torunu Wisley’in cazip evlilik teklifini nazikçe reddetmiştir. Aşık olduğu birisiyle evlenmek istemektedir.

Tom Lefroy (James McAvoy), dayısının himayesi altında yaşayan ve onun verdiği harçlıklarla kardeşlerine bakan sorumsuz, zevk düşkünü ve saygısız bir hukukçu adayıdır. Dayısı, kendisini düzeltmediği takdirde servetinden mahrum edeceğini belirterek, ders vermek amacıyla onu köydeki akrabalarının yanına gönderir.

Tom Lefroy ve Jane Austen, bu sayede karşılaşırlar. Önceleri birbirleriyle atışma şeklinde başlayan bu tanışma faslı, zamanla aşkla dolu bir elektriklenmeye dönüşecektir.

Eski dönem yaşantısı, sağlam karakterler ve bunun üstüne Jane Austen’ın biyografisi birleşince, hoş bir film ortaya çıkıyor. Sıcak, romantik ve huzur dolu bir hikâye izlerken, keyif alıyorsunuz. Filmde en çok dikkatimi çeken kare, köy yerinde olmasına rağmen evde büyükçe bir kütüphanenin yer almasıydı. Gelişmiş toplumlarda önem verilen kültür mirasının ne derece önemli olduğunu, yaşadığımız yüzyılda daha iyi anlayabiliyoruz.

2007 yılında gösterime giren Becoming Jane, ünlü İngiliz roman ve şairi Jane Austen’ın gençlik döneminde yaşadığı tutkulu bir aşk öyküsünün anlatıldığı biyografidir. Jane Austen, 1775 – 1817 yılları arasında yaşamış, kadınlar, aşk ve toplum kavramlarına yer vermiş, mizahı ustalıkla kullanarak romanlarına yansıtmış, 18. yüzyıl İngiliz yaşantısı hakkında tarihe ışık tutmuş bir kadındır. Bu yönden de hayatı, çizdiği yolda ilerlemek için bütün zorluklara göğüs germiş kadın olması açısından, bizlere azmin gelebileceği noktayı göstermektedir.

Günümüzde de, aşk ve para konusunda çelişkiler bulunmaktadır. Çevremizdeki izlenim, sınıf ayrımlarının halen devam ettiği, kişiliğe değil paraya önem verildiği, bu nedenle de mutsuz beraberliklerin ardından yıkımlar yaşandığıdır. Aile saadeti açısından toplumumuz, eski dönemlere oranla inişli bir grafik çizmektedir. Aşk, inanç, saygı ve hoşgörü gibi değerleri kaybetmiş ailelerin bir ömür boyu mutluluğu, pek olası değildir.

Emre Türker

picture: impawards

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder