22 Ağustos 2009

Zıt Kutuplar Birbirini Çeker Mi?

Evrensel çekim yasalarının, ilişki kitaplarında yeri yoktur. Bedensel görüntüde zıtlık birlikteliğe engel olmazken, düşünsel anlamda farklılık işin rengini biraz değiştirebiliyor.

“İlk görüşte aşk” diye bir kavram vardır. Gözlere çekici gelen ilk görüntüler aşkı değil, arzuları temsil eder. Bu olay, süslü olmasına karşın içi boş bir kaleme benzer. Kaleme sahip olma düşüncesi somut yanılgı, onu aldıktan sonraki pişmanlığınız ise soyut ifadelerinizdir. Bu tarz başlangıçlarda taraflar ya birbirlerinin düşüncelerine doğru kayar, ya da orta noktada anlaşıp birlikte hareket etmeye başlar. Fakat bu şıklar, dilimin küçük bir parçasıdır. Ruhen zıtlık, büyük olasılıkla ilişkiyi ayrılığa doğru götürecektir.

Düşünceleri uyuşan kadın ve erkek için, görüntü ikinci planda kalır. Yoldan gelip geçen çiftlere baktığınızda, “bu kadın bu adamı nerden bulmuş” gibi içten içe yorumlarda bulunabilirsiniz. İşin geri planında çok farklı duygular yatar. Siyahla beyaz veya zayıfla kilolu anlaşma yoluna gidebilir. Çünkü onlar aynı rengi seviyor ve aynı yoğunlu paylaşıyordur.
Yine de çiftlerin birliktelik arayışlarında, aynı tarz yapıda ve görünüşte seçimlere yönelme ihtimali, çok daha fazladır.

Bir de madalyonun diğer yüzü var, yani gizemli tavırlarla rengini göstermeyen insanlar. Onlar için sonuçlar tamamen bilmecedir. Birbirlerinin kutbunu bulmak için efor harcarlar. Bilmecenin sonucunda ya kabulleniş vardır, ya huzur, ya da ucu bulunamamış arapsaçı. Nötr ifadelerin nereye varacağına karar vermek zor.

Aynı kutupta yer alan ruh anlayışındakiler, her zaman birbirini çeker diye bir kural yok. İnatçıların sonu, iki keçinin tek kişilik köprüde karşılaştığı andaki tutumuyla, hazin bir öyküye dönüşebilir. Keçiler inadından vazgeçmediği sürece, zıt kutuplar birbirini itmeye devam eder. Onlar hangi tarafa gideceği konusunda anlaşmaya varsa bile savaş devam edecek ve taraflar birbirini hırpalamaya başlayacaktır.

Aslında ısrarcı olmamak lazım. Yeri geldiğinde dengeleyici olabiliyorsan, ilişkiyi sürdürebilirsin. Yani kutuplardan biri hiddetlendiğinde diğeri yumuşatmayı bilecek. Tabi bu kural, tek taraflı yürümeyecektir.

Emre Türker

Picture: deviantart

Bu yazı JOYDERGi için hazırlanmıştır.

5 yorum:

  1. kesinlikle öyle... denge, korunması o kadar güç olması o denli gerekli unsur.
    dengeli günler:))

    YanıtlaSil
  2. ay kopuğu(köpüğü)... Köprüdeki dengede keçileri kaçırmamak dileğini de ekleyelim :)

    YanıtlaSil
  3. :))ahh o keçiler yok mu!tutabilmek ne mümkün:P

    YanıtlaSil
  4. zıt kutuplar birbirini çeker gibi görünsede çekmez iter bence yani mantıken insan kendine hiç uymayacak biriyle hayatını sürdüremez.devamlı anlaşmazlık huzursuzluk olur sevgi bile olsa biter.baştan yanlış tamamen.en iyi ilişki bence iki birbirine uyan insanın evliliğidir herzaman.

    YanıtlaSil
  5. Adsız... Birbirine uyana ek, birbirine uyumlu olarak düzenleyebiliriz. Mesela dengeleyici ilişkiler vardır. Dengeleyiciden anlatılmak istenen, stresli bir insanın sakin biriyle nötrlemesi veya inatçı birinin uzlaşmacı biriyle dengelenmesi. Böyle durumlarda özveri ortaya çıkınca, bazen kişiler orta noktayı bulabiliyor. Böyle yıllardır mutluluğunu sürdüren çiftler tanıyorum.

    YanıtlaSil