09 Ağustos 2009

Tatilin Keyfini Çıkarmak İçin 10 Öneri

Tatilde mükemmel vakit geçirmek, doğal olarak hepimizin arzusudur. Bazen çeşitli aksaklıklar yaşayabiliyoruz. Çalışırken, eğitimdeyken, buluşurken veya eğlenirken, her şey mükemmel geçmiyor. İnsanın keyif duygusu, ruh yapısıyla doğru orantılıdır. Bizler olumsuzlukları ne kadar arka planda bırakırsak, o derece eğlenceye ortak oluruz.

Her bireyin, eğlenceli tatil için kendine özel yöntemleri vardır. Bireysel planlarınıza dahil edeceğiniz çeşitli ipuçlarıyla, mutluluğu katlamak mümkün. İşte size çeşitli ipuçları…

1- Tatilin sonunu düşünme. Her günün ayrı bir güzelliği vardır. Bu güzelliklerin biteceğini düşünmek, sizin kâbuslarınız olabilir. “Tatilin bitimine 3 gün kaldı” veya “bir gün daha geçti gitti” yerine, “süper bir gündü” diyebilmelisiniz.

2- Bronzlaşırken vakti değerlendir. Güneşlenmek çekici geldiği halde, sıcak altında bekleyerek zaman geçirmek sıkıcı olabilir. Kitap, dergi veya bulmaca gibi yardımcılarla, düşüncelerinizi boşluktan kurtarabilirsiniz.

3- An’ları ölümsüzleştir. Tatildeyken; eğlenceli, unutulmaz, çekici veya etkileyici kareler yaşanması muhtemeldir. Öyleyse bu anları fotoğraflayarak unutulmaz hale getirin.

4- Güne erken başla. İnsanların çoğu, kalkma vaktini gösteren uyarıcılara karşı surat asar. Hatta “tatilde sürekli uyumak istiyorum” diyenlerle sıkça karşılaşabilirsiniz. Onların arasından sıyrılın. Güne ne kadar erken başlarsanız, vakit açısından o kadar şanslı olursunuz. Bir haftalık tatil için her gün 3 saat geç uyansanız, yaklaşık 1 gün kaybetmiş olursunuz.

5- Dinç kal. Sabah kalktığınızda yapacağınız kısa egzersizler, sağlıklı beslenme, kahvaltı sonrası bir fincan kahve ve gün arası kısa şekerlemeler, zihinde kalmanın en büyük ilaçlarıdır.

6- Aktivitelere katıl. Özellikle tatil köylerinde, çeşitli animasyon gösterileriyle sizleri eğlenceye davet eden görevliler olacaktır. Fakat farklı bir yerde de olsanız, oyunlara katılımcı arayanlarla karşılaşmanız mümkün. Sizi davet edenlere karşı nazlanmayın. “Böyle şeylerden hoşlanmıyorum” sözleri, sizin koşullanmanızdan kaynaklanıyor. Gruplarla kaynaşmak ve sosyalleşmek, gündelik yaşamınız adına da önem taşıyor.

7- Bulunduğun bölgeyi tanı, gez, dolaş. Bir otele çakılıp kalmayın. Gittiğiniz yerlerin mutlaka görülmesi gereken güzellikleri vardır. Yöresel yemeklerini tadın, tarihi yerlerini görün, çevreye göz atın. Hatıralarınız bu şekilde daha kalıcı olacaktır.

8- Kendini Zincirleme. Yaşamın bize öğrettiği belli kurallar vardır. Bunların dışına çıkmak, iç dengemizi rahatsız edebilir. Fakat siz o kalıplardan uzaklaşmak için oradasınız. Öyleyse dans edin, kahkaha atın veya şarkı söyleyin. Hiçbirinde profesyonel olmanız gerekmiyor.

9- Yiyeceklerle kendini şişirme. Özellikle “her şey dahil” sistemlerde, çok yiyecek tüketmek kâr sayılır. Oysa vücudun alabileceğinden fazlası, zarardır. Çok şey denemek istiyorsanız, her birinden tadımlık alabilirsiniz.

10- Gülümse. Sorunları bir kenara bırak, mutlu anları düşün ve çevredeki güzellikleri görmeye çalış. Böylesi çok daha eğlenceli olacaktır. Çünkü güzellikler, mutlu ifadelerle başlar.

Emre Türker

Picture: flickr

Bu yazı JOYDERGi için hazırlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder