02 Ocak 2009

Taken (2008)

Türkçe Adı: 96 Saat
Tür: Aksiyon / Polisiye / Dram / Gerilim
Yönetmen: Pierre Morel
Süre: 93 dakika
Oyuncular: Liam Neeson, Maggie Grace, Holly Valance, Famke Janssen, Katie Cassidy, Leland Orser, Jon Gries, David Warshofsky, Xander Berkeley, Olivier Rabourdin, Gérard Watkins, Marc Amyot, Arben Bajraktaraj, Radivoje Bukvic, Mathieu Busson
Evlat için neler feda edilebilir? Aslında 2008 yapımı Taken, bunun üzerine hazırlanmış bir film olarak beyazperdeye aktarılıyor.

Bryan Mills (Liam Neeson), hükümet için çalışmış aktif bir ajanken, kızıyla ilgilenemediği düşüncesiyle görevini bırakmıştır. Dünyadaki terör grupları konusunda oldukça bilgi sahibi olduğundan, her konuya fazla temkinli yaklaşır. Uzun yıllar güvenlik nedeniyle telefonla bile görüşmediği, bu nedenle işinde paranoyaklaştığı düşüncesiyle, eşi Lenore (Famke Janssen) onu terk etmiş ve kızını belli aralıklarla görebilmesi için mahkeme kararı almıştır.

Ajan olarak çalıştığı zamanlardan eski dostları, Sheerah (Holly Valance) isimli genç şarkıcının bir gecelik korumalığı için ona teklifte bulunurlar. Aslında işi kabul etmesinin bir sebebi de, şarkıcı olmak isteyen kızı için fikir istemesidir. Sheerah, ilk başta onun sorularıyla ilgilenmez. Fakat konser sonrası bir saldırganı engellediği için onu yanına çağırarak, koçunun kartını verir. Eğer kızı şarkı söyleyebilecek yeteneğe sahipse, tüm masrafları karşılayacağını belirtir.

Bryan, müjdeli haberi vermek için bir kafeteryada kızıyla buluşur. Fakat kızı Kim (Maggie Grace) ona fırsat vermeden, arkadaşı Amanda’yla birlikte Paris’e gitmek için izin ister. Çünkü ülke dışına çıkış için, babasının da onayı gerekmektedir. Güvenli olmadığı gerekçesiyle karşı çıktığı seyahati, kızının ısrarları nedeniyle kabul etmek zorunda kalır. Aslında kızların Paris’e gitme nedeni, bir rock grubunun tüm turnelerini gezmektir. Bryan’ın bundan haberi ancak uçak kalkmadan önce biletleri görünce olacaktır.

Kızlar Paris’e vardıktan sonra, işler hiç de istedikleri gibi gitmemiştir. Çünkü hiç bilmedikleri kişiler tarafından dikkatsizlikleri nedeniyle kaçırılırlar. Son anda babasını arayan Kimmy, elinden geldiğince kişileri tanımlamaya çalışır. Kısa zamanda bu bilmece çözülüp kızın kurtarılması gerekmektedir. Fakat Bryan’ın elinde, sadece bir telefon kaydından başka hiçbir delil yoktur.

Müthiş bir aksiyon-gerilim filmiyle karşı karşıyayız. Aksiyon ve heyecan, babanın kızını kurtarma çabasıyla birlikte başlayıp filmin sonuna kadar devam ediyor. Liam Neeson müthiş bir performans gösteriyor. Fakat kızı rolündeki Maggie Grace, çok yapmacık kalmış. Şiddet unsurları yüksek seviyede ve filmin birçok sahnesinde yer alıyor. Holly Valance, çok kısa süreli filmde yer almasına rağmen, oldukça başarı rol almış.

Aslında filmde birçok olay abartılı sahnelense de, günümüzde dünyanın ne kadar tehlikeli olmaya başladığı açıkça anlatılmaya çalışılmış. Ülkemizde de, yabancı kadınların nasıl alıkonulduğu ve kendilerinden fayda sağlandığını, ekranlarda yeterince izliyoruz. Dünyanın birçok şehrinde, bu tip tehlikeler söz konusudur. Artık geceleri insanlar evlerinden dolaşmak için rahatça uzaklaşamıyor. Ahlak yönünden geçmişten uzaklaştıkça, toplumdaki tehlikeler daha da artacaktır. Çünkü her geçen yıl, bir önceki zamanı mumla arıyoruz.

Emre Türker

picture: impawards

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder