01 Ekim 2009

Sudoku –Zeka Oyunu-

Sudoku, isminden tahmin edileceği gibi, Uzak doğudan dünyaya açılmış bir zekâ oyunudur. Oyunun ismi, Japonya’da “Sayılar tek olmalı” anlamındaki kelimelerin kısaltmasıyla oluşturulmuş bir kelimedir.

Standart olarak şekli, 9x9 şeklinde sıralanmış küçük kare kutucuklardan oluşmaktadır. Bu toplam kutucular, yine kendi içinde 3x3 şeklinde ayrılmış 9 kutucuk şekliyle ayrılır. Artık günümüzde, standart şeklinden daha fazlası görebilmekteyiz. 9’lu düzenli gruplar olduğu gibi, düzensiz şekiller, hatta sayıların haricinde resim ve harflerden oluşan sudoku çeşitleri de geliştirilmiştir. Ustalaşma durumuna göre, sudokuyu çözmek için verilen sayılar, arttırılır ya da azaltılır.

Nasıl oynanır?

Standart şekliyle açıklanırsa, diğer çözümler zaten kendiliğinden gelecektir.
1- 9x9 açılımında, her yatay ve dikey oluşumlarda, toplam dokuz sayı vardır. Bu sayılar, 1’den 9’a kadar oluşan tek sayılardır. Yani bir yatay veya dikey sırada, iki tane aynı sayı olamaz.
2- 3x3 açılımında, toplam kutu sayısı 9’dur. Bu kutuların içindeki sayılar, yine 1’den 9’a kadardır. Aynı sayıdan iki tane olamaz.

Örnek yerleştirilmiş sayılardan yola çıkılarak, boşluklara hangi sayılar gelebileceği hesaplanmalıdır.

Oyun, bir çeşit olasılık tahmininden yola çıkılarak oluşturulmuştur. Bu oyunla birlikte düşünce yapınız, herhangi bir konudaki olasılıkları geliştirmenize ve en doğru sonuca ulaşmanız konusunda pratik kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Aşağıda internet sitelerinden örnekler verilmiştir. Bu konuda hazırlanmış sitelerin sayısı oldukça fazladır.

inndir, genelde çeşitli ücretli ve ücretsiz programları tanıtan bir download sitesidir. Buradaki Matrix Sudoku ve Sudoku Assistenten linklerinden, basit sudoku progrmlarının ücretsiz indirebilirsiniz. Site içinde ücretli olan başka çeşitleri de mevcuttur.

sudoku-puzzles, Dili İngilizce olan bu site Sudoku’nun, Kakuro ve Futoshiki çeşitleri de bulunuyor. Size nasıl oynanacağı konusunda bilgi verdiği gibi, kaç kutudan oluşturabileceğiniz konusunda seçenekler de sunuyor.

dailysudoku.com, Yine İngilizce olarak hazırlanmış bu site, kâğıda yazdırmanızı sağlayabilecek oyunlardan oluşuyor. Kolay, zor, hatta farklı oluşumdan meydana gelmiş sudoku hazırlayabiliyorsunuz. Ayrıca size çözüm anahtarı da sağlıyor. Ayrıca bu tarz bir programı, Sudokur linkini tıklayarak indirebilirsiniz.

sudoku-tr, Sudokuyu için hazırlanmış Türkçe bir site. Size sudoku hakkında ayrıntılı bir bilgi veriyor.

Picture: deviantart

9 yorum:

  1. Benim oyunum,kitapları alırım, makinesi bile var,kendimle yarışırım.Harika bir oyun:)

    YanıtlaSil
  2. O kadar detaylı açıklamış ve linklerle de yardımcı olmuşsun ki, en kısa zamanda öğrenip oynama isteği oluştu gerçekten :)

    YanıtlaSil
  3. off bu oyun hastalık yaratıyo bi ara amma takmıştım:)

    YanıtlaSil
  4. Bende Syhn' nın yorumuna katılıyorum. Tam olarak hastalık çok kısa sürede yapabilince bir de iyice kilitleniyorsunuz. Yine de harika birşey. :)

    YanıtlaSil
  5. bu oyunu anlamam için canlı canlı bilen biriyle oynamam lazım.

    YanıtlaSil
  6. Hayalbemol..
    Aşağıdaki sitede yayınlanan ve online olarak oynanabilen oyunları da tanıtmayı düşünür müsün?
    Sudoku gibi oyunlarının çok farklı çeşitlerinin olmasının yanısıra çok farklı oyun türleri de mevcut..
    Şahsen benim favorilerim slitherlink ve hashi
    Daha geniş kullanıcılara ulaşması açısından Türk sitelerinde benzer versiyonları var mı bunların bilemiyorum.. Açıkçası araştırmadım da..

    YanıtlaSil
  7. snobdog… Çok fazla çeviri yapamıyorum, ben aslında oyunun şekli açısından tanıtım yapmak istemiştim. Böyle durumlarda linklerini de eklersen (ufak bir bilgiyle) okuyanlar yararlanabilir. En azından slither link’i incelediğimde, sudoku benzeri farklı zeka oyunlarının mevcut olduğunu gördüm. Öneri için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Hello,
    There is also an interesting sudoku site at www.domo-sudoku.com
    Cheers

    YanıtlaSil