27 Ekim 2009

Up (2009)

Türkçe Adı: Yukarı Bak
Tür: Animasyon / Macera / Romantik / Komedi / Aile
Yönetmen: Pete Docter, Bob Peterson
Süre: 96 dakika
“Macera Ruhu” adlı zepliniyle kayıp dünyadaki gezisini tamamlayan kâşif Charles Muntz, ülkesine geri döner. Yanında dev bir canavarın kemiğini getirmiş, fakat bilim adamları bunu yalanlamıştır. Sahtekârlıkla suçlanan Charles Muntz, canavarı canlı yakalamadan şehre dönmeyeceğine söz verir ve yeniden kayıp dünyaya doğru yola çıkar.

Carl Fredricksen, Charles Muntz’un büyük bir hayranıdır. Ellie’yle arkadaşlıkları da böyle başlar. Ellie, Cennet Şelalelerine gitmeyi düşleyen bir hayalperesttir. İkisi de aynı hayalleri paylaşınca, dostlukları büyük aşka dönüşür. Evlenip beraber yaşlandıktan sonra bile, Cennet Şelalelerine gitme hayallerinden vazgeçmezler. Ne yazık ki Ellie’nin ömrü bu yolculuk için yetmeyince, Carl yapayalnız kalır.

Müstakil evinin bulunduğu yerde dev binalar yükselince, zengin işadamları Carl’ın arsasına göz diker. Fakat Carl, hatıralarla dolu evinden ölene dek vazgeçmeye niyetli değildir. Bir gün evinin önünde yaşadığı tartışma, onu mahkemeye kadar götürür. Üstelik bu yüzden evini kaybedeceği gibi, hatıralarından da olacaktır.

Carl; ya her şeyi bırakıp teslim olacak, ya da hayalleri için mücadele etmenin bir yolunu bulacaktır. Üstelik düşünmesi gereken süre de çok kısıtlıdır. Acaba Carl ne yapacak?

Up, filmin başlangıcındaki müthiş aşkla büyülüyor. Hayaller, mutluluk ve sevgi, kısa sürede ve sessiz olarak mükemmel şekilde izleyiciye aktarılıyor. Sonradan hayal gücü ve inanç kavramı, Pixar’ın harika gösterisiyle şovuna devam ediyor. Kaçırılmaması gereken bir animasyon…

Emre Türker

Picture: impawards

5 yorum:

  1. Merak ediyordum zaten sayende daha çok merak ettim :)

    YanıtlaSil
  2. Gercekten de filmin girisinde baslangicini gordugumuz ask buyuluydu :)
    Bana da keyif verdi...

    http://pygmalionamsterdam.blogspot.com/2009/10/up-mood.html

    YanıtlaSil
  3. tanıtımlarını ilk gördüğümden beri izlemeyi çok istediğim bir film.umarım kaçırmam gidebilirim.
    öneri ve tanıtım için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. en guzel tarafi su sanirim filmin:

    hicbir cekincesi olmayan cocuk kahkahalariyla ve sorulariyla filmi izlemek.

    Baba bu adam bu kadar balonu nasil sisirdi yaa???

    cok guzeldi...

    YanıtlaSil
  5. izlicem mutlaka... Pixar yapımı ne de olsa. eminim güzeldir. animasyonlara bayılırım zaten. teşekkürler hayalbemol, harikasın yine :)

    YanıtlaSil