29 Ekim 2009

Equilibrium (2002)

Türkçe Adı: İsyan
Tür: Aksiyon / Dram / Bilim-Kurgu / Gerilim
Yönetmen: Kurt Wimmer
Süre: 107 dakika
Oyuncular: Christian Bale, Taye Diggs, Sean Bean, Christian Kahrmann, John Keogh, Sean Pertwee, William Fichtner, Dominic Purcell, Angus Macfadyen, David Barrash, Dirk Martens, Matthew Harbour, Maria Pia Calzone, Emily Siewert, Emily Watson, Kurt Wimmer
21. yüzyılın başlarında 3. Dünya savaşı çıkar. 4. olası savaştan hiç kimsenin sağ çıkamayacağı bilindiğinden, şiddetin engellenmesi için sert önlemler alınır. Sağ kalan halktan oluşan Librialılar’ın lideri, Prozium adı verilen ve hissetmeyi engelleyen ilacın kullanımını zorunlu hale getirir. İnsanda duygu uyandıran resim, ayna veya roman gibi tüm etkenler yok edilmektedir. İlacı kullanmayan veya bu kurala karşı çıkan olursa, isyancı sayılarak öldürülmektedir.

Gramaton Rahibi olarak adlandırılan ve dövüş teknikleriyle iyi eğitilen bazı kişiler, insanların duygu ve düşüncelerini sezme yeteneğine sahiptir. Onların görevi, hissetme yeteneğini yok etmektir. Gramaton Rahibi John Preston (Christian Bale), eşi hissetme suçundan yakılarak öldürülürken, tepki vermemiştir. Fakat çalışma arkadaşı Erroll Partridge’i yakalayıp infaz ederken, suçluluk duyar. O günden sonra Prozium kullanmaya son verip, hissetmeyi anlamaya çalışacaktır.

Hissetme ve düşünceleri kontrol etme üzerine mükemmel bir bilim-kurgu örneği olan Equilibrium, hem görsel yönden, hem de uyandırdığı düşünceler bakımından yeterince doyurucudur. Anlamlı bir yapım…

Emre Türker

Picture: impawards

2 yorum:

  1. equilibrium beni etkileyen nadir bilim-kurgu filmlerinden biri... kesinlikle ben de tavsiye ediyorum. paylaşımın için teşekkürler hayal bemol.

    YanıtlaSil
  2. Vaaay dedim
    Ben bu filmi nasıl gözden kaçırmışım..

    YanıtlaSil