20 Ocak 2009

Fabuleux destin d'Amelie Poulain, Le (2001)

Uluslararası Adı: Amelie
Tür: Komedi / Romantik
Yönetmen: Jean-Pierre Jeunet
Süre: 129 dakika
Oyuncular: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus, Lorella Cravotta, Serge Merlin, Jamel Debbouze, Clotilde Mollet, Claire Maurier, Isabelle Nanty, Dominique Pinon, Artus de Penguern, Yolande Moreau, Urbain Cancelier, Maurice Bénichou, Michel Robin, Flora Guiet
Tam çeviri adıyla “Amelie Poulain'in Muhteşem Kaderi”…

Dünya çapında Amelie ismiyle ün yapmıştır. Hiç akla gelmeyecek şeylerden zevk alan, kimsenin düşünmediklerine kafa yoran, ince ayrıntılara takılan, hayalperest, sevgi dolu ve sempatik bir Polyanna’nın günümüze uyarlanmış halidir. En iyi film dalında birçok ödüle layık görülen film, sıralamalardaki yerini korumaya devam etmektedir.

“3 Eylül 1973'te saat 6'yı 28 dakika 32 saniye geçe, dakikada 14.670 kez kanat çırpabilen, mavi bir sinek, Monmartre'da, St. Vincent sokağına kondu.” Baştan sona sıcaklığıyla içinizi ısıtan Amelie, bu uçuk kaçık sözlerle başlıyor. Amelie’nin genç kızlık dönemine kadar uzanan süre içinde, kendine özgü ve farklı olan bakış açısı, daha çocukluk yıllarından başlayarak ve hoş detayların üzerinden geçerek izleyiciye aktarılıyor.

Amelie Poulain (Audrey Tautou), 30 Ağustos 1997 tarihinde, evinde tesadüfen bulduğu bir oyuncak kutusunu, gerçek sahibine ulaştırmak arzusuyla harekete geçer. Böylece, beklentide olmadığı ve sıkıcı gördüğü hayatın yalnızlığından da kurtulabilecektir. Kafiyeli bir anlatım eşliğinde Amelie’nin yolculuğunu izlerken; aşkı, mutluluğu, arayışı, hatıraları ve ayrıntıları beraber yakalamaya başlayacaksınız.

Filmde; çocuk Amelie’nin tavırları, bayan Madeleine’nin evindeki ayrıntılar, Dominique Bredoteau’nun evindeki Renoir’ın “Sandalda Öğlen Yemeği” adlı tablosu, Siyah-Beyaz eski filmlerden alıntılar ve her an karşımıza çıkan Amelie’nin saf bakışları, dikkatimi çeken karelerdi.

Amelie’yi izlerken, mutluluğa bulmak için pahalı oyuncaklara ve modern ortama gerek olmadığına şahitlik edeceksiniz. Yann Tiersen’in tatlı müziklerini dinlerken, modası geçmez ezgiler sayesinde kulağınızın pası gidecek. İnsanlara farklı açılardan bakarak güzellikleri görmeye, sevgiyi sunarak yürekleri doyurmaya, hisleri anlayarak hareket etmeye çağıran Amelie, kendi tarzında bir başyapıttır.

Teknoloji çağında, mektuplaşmanın geride kalmasıyla beraber renkli pulların unutulduğu, betonarme yapılar içinde toprak kokusunun kaybolduğu, hayallerin gerçekler arasında ezilmeye mahkûm edildiği, sadeliğin basitliğe dönüştürüldüğü bir ortamda, filmden alınacak çok ders var.

Emre Türker

picture: impawards

5 yorum:

  1. Çok beğendiğim ve Yann Tiersen'in müziklerine hayran olduğum bir filmdi...Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. "hayatımın filmi" desem abartmış olmam sanırım :)

    YanıtlaSil
  3. Gülümseyerek izlediğim,her defasında haz aldığım filmlerden biri sene de en az iki kere seyrederim,nedenini bir türlü çözemiyorum ama öyle işte..:))Amelie..

    YanıtlaSil
  4. Yann Tiersen i tanımama vesile olan harika yapım :)

    YanıtlaSil