15 Ekim 2009

Yip Man (2008)

Uluslararası Adı: Ip Man
Tür: Aksiyon / Biyografi / Dram / Tarih
Yönetmen: Wilson Yip
Süre: 106 Dakika
Oyuncular: Donnie Yen, Simon Yam, Siu-Wong Fan, Ka Tung Lam, Yu Xing, You-Nam Wong, Chen Zhi Hui
Fuoshan’da yaşayan ve zengin bir aileden gelen Yip Man (Donnie Yen), Wing Chun adındaki dövüş sanatının ustasıdır. Üstün tekniği sayesinde yenilmez unvanı almıştır. Varlıklı olması nedeniyle çalışmasa da, yardımseverliği ve dövüş tekniğiyle saygı görmektedir.

7 Temmuz 1937'de Luogouqiao olayıyla birlikte Japonya, Çin’e acımasızca saldırır. Bu olayda Fuoshan’ı ele geçiren Japonlar, halkın yarısından fazlasını öldürür. Yip Man, evsiz ve çaresiz kalmıştır. Onu ayakta tutabilecek tek güç, ailesinden gelen Wing Chun tekniğinden başka bir şey değildir.

Yip Man; savaşa kadar sadece aile içinde kuşaktan kuşağa geçen, gösteriş içermeyen, etkili ve sade bir dövüş tekniği olan Wing Chun’un yayılmasını sağlayan kişidir. Ayrıca Çin’de özgürlük temsilcilerinden biri olarak isim yapmıştır. Film; 7 Temmuz 1937 – 9 Eylül 1945 arasındaki Çin-Japon Savaşı’nı konu alıyor. Tarihi olayları konu alışı ve biyografik yapısıyla, dövüş sporlarıyla ilgili diğer standart Uzakdoğu filmlerinden ayrılıyor. Dramatik ve etkileyici bir yapım olan Yip Man, gerçek olaylardan yola çıkılarak hazırlanmıştır.

Emre Türker

Picture: movieposterdb

4 yorum:

  1. bruce lee'nin ustasıymış bu adam. japonlar, çini işgal ettiklerinde, çin direnişinin başlamasını sağlamış.. güzel bir film...

    YanıtlaSil
  2. zahir ve mavi... Doğru. Filmin sonunda zaten resimlerini gösteriyor.

    YanıtlaSil
  3. önerdiğin filmleri izlemeyi seviyorum =)

    YanıtlaSil
  4. dyq... Mutlu oldum. Tanıtımlar sürecek...

    YanıtlaSil