20 Ekim 2009

Arabesk (1989)

Tür: Komedi / Müzikal
Yönetmen: Ertem Eğilmez
Süre: 105 dakika
Oyuncular: Şener Şen, Müjde Ar, Uğur Yücel, Necati Bilgiç, Üstün Asutay, Kadir Savun, Tarık Pabuçcuoğlu, Rasim Öztekin
Ferhat ile Şirin, Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı, hiç kalırdı bu aşkların yanında.
Ağa kızı Müjde’yle, yanaşma (hizmetçi, uşak) oğlu Şener’in aşkıdır bu.

Çocuk yaşlardan beri Şener (Şener Şen ) ve Müjde (Müjde Ar), aşkta yalnızca birbirlerini tanıdılar. Sevgilerini bitirecek hiçbir güç yoktu. Fakat Müjde’yi seven Kaya (Necati Bilgiç), çocukluk yıllarında beri onların peşlerini bırakmamaya yemin etmişti.

Müjde’yi evlenmek üzere istemeye giden Şener’i, ağa evinden kovar. Fakat Müjde hastalanırcasına aşık olunca, babası Şener’in niyetini sorgulamaya karar verir. Şener’e kızını bırakması karşılığında para teklif edecek, karara göre yön belirleyecektir. Fakat küçük bir yanlış anlama, aşıkları kahredici bir acının ortasına doğru sürükleyecektir. Bu olay, arabesk dolu, yürek hoplatan bir dramın başlangıcıdır.

1970’li yıllarda Türkiye, arabesk müzikte bir devrim yaşamaktaydı. Belli bir süre uygulanan yasak, halkın arabesk sevdasını bitiremedi. Özellikle Orhan Gencebay’ın kasetleri ve birbiri ardına çektiği filmleri, rekora koşuyordu. Filmlerde dramatize olaylar fazlaca abartılmaya başladı. Ağızları açık anırarak gülen kötü adamların daima var olduğu bu filmlerde, acısını yüreğine basıp sürünenler, çöllerde kuruyanlar, aşkından kör olanlar veya saçları bir günde üzüntüden beyazlayanlar hiç eksik olmadı. Bu fırtınanın sonlarına doğru çekilen Arabesk filmi, abartının dozunu kaçırmış yapımlara göndermeler yapan bir komedidir. Dönemin en çok konuştuğu, gişeden uzun süre inmeyen ve replikleri ağızlara sakız olan bu film, unutulmazlar arasına girmiştir.

Emre Türker

5 yorum:

  1. "İstanbul Nerede Ağalar?"
    "Gösterelim Anam"
    bu filmden bende kalan replikler... :)
    uğur yücel de ne başarılıdır bu filmde...

    YanıtlaSil
  2. Allahım kör et beni, Allahım kör et beni :))) Kör oldum :))) Ne eğlenceli bir filmdir yaaa :))

    YanıtlaSil
  3. ehueheuheehee...ayy süpeeerr bi film tanıtımı olmuşş Emree..gülümsüyoruuuuuuummmm:))

    YanıtlaSil
  4. Cok guzel filmdir, insan Mujde-Sener-Ugur uclusunu yeni bastan cok sever...Ugur'un ses tonunu hatirlamak bile insani guldurmeye yeter :)

    YanıtlaSil
  5. mugemmell… bir de “karı” diye giriş kısmı var, o daha bir alem :)

    küfkedisi… Plakçının orda çocuk arabeskçi şarkıya başlarken, yanındaki müzisyen bir anda doğruluyor :) Çocuk bağra ağıra arabesk çığırıyor :) Kör olduktan sonraki repliklerden…

    yesari… Senin zaten sürekli yaptığın şey gülümsemek, o da bir şey mi, ben “yesari” lakabını görür görmez gülümsüyorum :)))))

    Eliza Doolittle… Uğur zaten baba(The Godfather) filmindeki alpaçino’yu andırıyor. Burada süperdi. O role başka birini düşünemiyorum.

    YanıtlaSil