05 Ekim 2009

Rubik Küpü –Hareketli Bulmaca-

Sabır/Zeka Küpü
Zekâ, strateji ve bulmaca türlerinde uzman Uzakdoğuluların gözünden kaçan ayrıntı, Macar Ernõ Rubik’in gözünden kaçmamış. 1974 yılında icat ettiği bu mekanik bulmacaya, dünya çapında Rubik’in küpü veya Rubik Küpü (Rubik's Cube) adı verilmiş. Gerçi Japon Terutoshi Ishigi’nin 1976’da aldığı patent nedeniyle, bu icadın eş zamanlarda keşfedildiğine karar verilmiş ama akıllarda yer eden isim, Rubik olmuştur.

Stil: Rubik, hareketli ve döndürülebilir bir küptür. Her yüzünde, 3x3 oranıyla 9 kare bulunur. İlk oluşumda, her yüzeyde aynı renkten 9 kare vardır. Yani küpteki her yüz, farklı renklerden oluşuyor.

Oynama şekli: Merkezindeki kübe bağlı bir sistem sayesinde, ekseni etrafında döndürülerek karıştırılan bu renkli yüzler, tekrar ilk baştaki ana şekline getirilmeye çalışılır. Oyundaki amaç da budur. İyice karıştırılmış kübün hareket olasılıkları fazla olunca, çözüm de o derece zorlaşıyor.

Türkiye’de ilk Sabır Küpü ismiyle satılan modeli, çocukluğumda ailem tarafından hediye edildiğinde, bunun ismini Sinir Küpü olarak değiştirmiştim. 4 yüzdeki parçayı tamamlamış olmama rağmen, halen tam çözüme ulaşmış değilim. Dünyada, kübün çözümüyle ilgili çeşitli makale ve kitaplar bulunuyor. Hatta çabuk çözme konusunda yarışmalar bile düzenleniyor. Chessandpoker sitesinde linkten, İngilizce anlatımda çözüm incelenebilir.

Rubik’in ucuz taklit modelleri, kendi ekseninde dönmekte zorlanıyor. Lisanlı ürünler almak istiyorsanız, biraz daha masraf etmeniz gerekecek ama sabrınızı zorlarken bir de oyuncağı çevirmeye çalışmakla uğraşmayacaksınız.

Rubik kübünü bilgisayarınızda oynayabilir ama aynı tadı alamazsınız. Yine de denemek istiyorsanız, demo versiyonuna 3DCube linkinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca novelgames linki üzerinden START’a basarak oyuna başlayabilir, çevirmek istediğiniz yöndeki oklara tıklayarak kübü yönlendirebilirsiniz.

Sudoku’dan bahsetmiştik. Yandaki gördüğünüz resimde, Sudoku’nun Rubik Küpüne dönüştürülmüş bir oyuncağını görüyorsunuz. Bu oyuncak, sanki çileden çıkmak için özel olarak tasarlanmış. "Ben yaptım mı bunu yaparım" diyenlere, benzer şekliyle Sudoku Westminster Sudoku on a Puzzle Cube modeli Amazon’da satılıyor.

Emre Türker

Picture: flickr

6 yorum:

  1. Resime bakmak bile yetiyor geri dönüşü olmayan çıldırmak için ideal bir oyun ya da eş zamanlı eziyet. :)

    YanıtlaSil
  2. Her zaman karıştıran ama bi türlü toparlayamayan insan modeli olmuşumdur :P
    Bi tarafını toparlasam öbür taraf hep bozuk kalmıştır.
    Derken onunla kaç saat ilgilendiğimi fark edip "Bu başka şeylerle ilgilenmeyelim diye bizi bi noktaya mıhlayan ve hayatımızdan çalan bir icat" düşüncesi eşliğinde bi kenara fırlatmışımdır...

    YanıtlaSil
  3. Beceremeyen hatta nefret edenler grubundanım:) Kabus gibi bişey, bir tarafı düzelt diğeri bozulsun, yok ben mümkünse almıyım:)

    YanıtlaSil
  4. psikopat yapar adamı bu zızmbırtı:D will smith, the pursit of hapiiness de yapıyordu bunu. film hilesi olup olmadığını anlamak için, bir programda canlı yayında yaptırmışlardı. 1 dakika süre verip.

    YanıtlaSil
  5. Beceremediğim oyunlara kategorisinde işte..
    Hiç de kendimi hırpalamıyorum bu yüzden..

    YanıtlaSil
  6. snobdog... Fazla kasan bir oyun. Zaten çoğu insan boşa döndürüyor :) Fakat en azından deniyorlar, o da güzel...

    YanıtlaSil