01 Ekim 2009

Hotel Rwanda (2004)

Tür: Dram / Tarih / Gerilim / Savaş
Yönetmen: Terry George
Süre: 121
Oyuncular: Don Cheadle, Desmond Dube, Hakeem Kae-Kazim, Tony Kgoroge, Rosie Motene, Neil McCarthy, Jean Reno, Nick Nolte, Joaquin Phoenix, Sophie Okonedo, Fana Mokoena, Jeremiah Ndlovu
Kigali’de bulunan Hotel Rwanda’nın müdürü Paul Rusesabagina (Don Cheadle), üst yönetim, asker ve siyasetçilerle arasını iyi tutan bir yöneticidir. Ülkede gerginliğin yaşandığı 1994 yılında barış imzalanması beklerken, büyük bir isyan başlar. Hutu’lar, azınlık Tutsi halkını ortadan kaldırmaya çalışır. Hutu’lar, Tutsi’leri hamamböcekleri olarak tanımlar. Ülkede, sokak ortasında binlerce kişi acımasızca kurşuna dizilmeye başlamıştır.

Paul, Hutu halkından olmasına rağmen, eşi Tatiana (Sophie Okonedo) Tutsi’dir. Tutsi’lerin rasgele öldürülmesine razı olmaz ve otelin kapasitesi elverdiğince onları korumaya çalışır. Dünyanın birçok ülkesi konuyla ilgili kayıtsızken, Paul’un yapabileceği çok da fazla bir şey olmayacaktır.

Hotel Rwanda, 1994 yılı Orta Afrika bölgesinde bulunan Ruanda’da, 3 ay içinde öldürülen bir milyona yakın Tutsi ve ırkçılığa karşı Hutu’ların öldürüldüğü Ruanda Soykırımı’nı anlatıyor. Bu tartışmaların başı, Belçika’nın Tutsi’lere gösterdiği ayrıcalıklarla başlamıştır ki, aslında iki taraf da gerçekte birbirine düşürülmüş Afrikalı siyahlardır. Tarihi anlatan ve dünyanın Afrika’ya karşı kayıtsız tutumunu gösteren mükemmel bir yapımdır.

Emre Türker

Picture: impawards

7 yorum:

  1. çok etkilendiğim filmlerden biridir ve okumadıysanız bugüne kadar bu film üzerine yazılmış en iyi yorumlardan biri olan;
    http://laparagas.blogspot.com/2008/08/hotel-rwandann-hatrlattklar.html
    okumanızı öneririm...

    YanıtlaSil
  2. Uyku hakkinda yazdigin yaziyi okudum, cok güzel yazmissin tam oraya yorum yapacaktim baktim bir sürü yorum var, ciktim geri, diger yazilari okumak icin. Bu filmi görünce cok sevindim, cünki pek tanilmiyor. Bende ögretmenlik yaptigim icin filimi son zamanlarda ögrencilerimle baktim ve isledim, cok düsündürücü ve hüzünlü oldugu halde okadari begenenler olduki, cocuklar evde rahat bakmak icin siraya girdiler, filim el el geziyor! viva

    YanıtlaSil
  3. Evren… Yorumu okumamıştım, senin verdiğin linki izleyerek okudum. Gerçekten ayrıntılı ve iyi bir anlatımdı. Paylaştığın için teşekkürler.

    viva… Uykusuzluk hakkındaki yazımı beğendiğine sevindim. Güzel sözler için teşekkürler. Film, gerçekten etkileyici bir tarihi olayın yansımalarıydı. Bu olayların yıllar önce televizyonlardan izlendiğini hatırlıyorum. Kayıtsız izlemek kötü ama bu olaylara sebebiyet veren ülkelerin duyarsızlığı ve vicdansızlığı, daha da kötüydü.

    YanıtlaSil
  4. Kendimi konuya çok yakın bulmadım ama izlemeyenler ve tekrar izlemek isteyenler için Cnbc-e 26 Ekim 09'da yayınlıyor.. Belki o zmn izlerim..

    Şimdi kanalın reklamını mı yapmış oldum?!?

    YanıtlaSil
  5. snobdog... Kanalın reklamını yapmakta sorun yok :) Hiç değilse izlemek isteyenleri bilgilendirmiş oluyorsun, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Hayalbemol.. Yorum yazarken kanalın reklamını yapıyormuş gibi hissetmedim, aklımdan dahi geçmedi..
    En düzgün kanallardan biri olduğu için diğerlerini kanaldan saymamış olabilirim bilinçsizce.. ah işte bu reklam oldu:))

    YanıtlaSil
  7. Reklamdan bahsetmişken, aslında bazılarına itici gelen bu kavram, gerekliliktir. Bilirsin, reklamın iyisi kötüsü olmaz derler.

    YanıtlaSil