20 Temmuz 2009

Sigarayı Nasıl Bırakabilirim?

Bir işi başarmak için, önce karar vermek gerekiyor. Kararlı değilseniz, her an vazgeçme ihtimaliniz olacaktır. Öyleyse nasıl karar vereceksiniz? “Ben sigarayı bırakıyorum.” diyerek işe başlayabilirsiniz. Elinizde kalan paketin bitmesini beklemeden, kararınızı hemen uygulamaya başlayın.

Sigara içmek için öyle çok nedenimiz vardır ki, aksi savunulduğu takdirde sinirlenmeye başlarız. Sloganlarımız belli… “Başka eğlencem yok, tek masrafım sigara, içmeyince çok asabi oluyorum, yemekten sonra içmem lazım, çok mutluyum, canım sıkkın, terk edildim, işten atıldım, sınavım kötü geçti vs.” Bunlar gerçek sebepler değil, sadece kendinizi kandırmak için uyguladığınız savunma taktikleridir.

İlk karar aşamasından sonra, kendinizi bir boşlukta hissedebilirsiniz. Bu gayet normaldir. Hatta başınız kazan gibidir ve başka hiçbir şey düşünemezsiniz. Sokakta gördüğünüz her şey, size sigarayı hatırlatır. İşte şimdi ikinci aşama geliyor. “İrademe sahibim. En ufak sorunun ardından, hemen sigaraya sarılacak kadar aciz değilim.” Bu düşünceyi başkalarına söylediğinizde size gülebilirler. Hatta “sen mi sigarayı bırakacaksın, en fazla …. kadar süre tanıyorum. En sonunda başlayacaksın.” diyeceklerdir. Bu sözleri söyleyen, sizin sigara partneriniz olabilir mi? Genelde öyledir. İradenize sahip olun. Birilerine bir şeyleri ispatlamak için değil, kendine inandığınız için kararlarınızı uygulayın.

Sigarayı bırakanların çoğu, çabuk kilo alır. Çünkü el alışkanlığı, onları meşgul edecek farklı alternatifler arar. İlk günlerde, kuruyemiş ve çikolata gibi kalorisi yüksek besinlerle vakit aralarında oyalanma taktikleri uygulanır. Belli aşamalardan sonra aldığınız kiloların moral bozukluğu, sigarayı bıraktığınız için pişmanlık duygusu bile uyandırabilir. En iyisi siz hiç böyle atıştırmalıklarla kendinizi oyalamayın. Okuma alışkanlığınızı geliştirin. Aylık veya haftalık dergiler satın alın. Bir süre sonra ilginizi çekecek birkaç tanesinde karar verecek, diğerlerini de arada bir yoklamaya devam edeceksiniz. Dergilerin haricinde, gazete veya kitap okuyabilirsiniz. Hem oyalanacak faydalı alışkanlık edinir, hem de vaktinizi değerlendirmiş olursunuz.

Sigara, sağlınızı ve paranızı tehdit eder. Günlük ne kadar sigara içiyorsunuz? İçtikleriniz için ödediğiniz miktarı, haftalık, aylık ve yıllık olarak hesapladınız mı? Öyleyse bir kumbara edinin. Kumbara yoksa, alternatif olarak kavanoz kullanabilirsiniz. Her gün sigaraya ödediğiniz miktarı, kumbaraya atmayı alışkanlık haline getirin. Daha önce ihtiyaç duyup almak istediğiniz ama fiyatını yüksek bulduğunuz şeyleri düşünün. Göreceksiniz ki, artık onları almak için ufak tefek birikimler elde etmeye başlamışsınız. Düşünsenize, istediğiniz o pantolon için para harcamaktan çekinirken, belki çok daha fazlasını, içinde bulunduğunuz ay içinde sigarayla tüketmişsiniz. Öyle değil mi?

Sigarayı bırakarak, üstünüze sinen ağır duman kokusundan kurtulacaksınız. Dişleriniz sararmayacak ve ağız kokusunun sigara etkileri ortadan kalkacak. Yalnız bununla da kalmayacak, cebiniz veya çantanızda bir miktar daha yer açacaksınız. Çünkü sigara, ortalama 6’ya 8 cm oranında taşımak zorunda olduklarınız arasında yer kaplar.

İçilen sigara başına uygulanan ceza yöntemi de vardır. Örneğin bir karar alır ve o zamanda sigara içerseniz, ceza olarak bir yere para ödersiniz. Fakat cezalardan daha çok, insanın içindeki inancın gelişmesi gerekir. Ceza, korkutarak caydırma yöntemidir ki, insanın yasaklara karşı doğasındaki asiliği düşünülünce, pek caydırıcı olduğu söylenemez. Sigaranın zararlarını akla kazımak, çok daha doğru olacaktır.

Su ve gerçek meyve suyu gibi vücuda yararlı sıvıları içmeye özen gösterin. Abur cubur yiyecekler yerine, meyve yiyin. Sigarayı bırakmanın ardından, böylece vücudunuz rahatlamaya başlayacaktır.

Unutmamak gerekir ki, sigara geçici keyif veren bir araçtır. Sonrasında bıraktığı yorgunluk ve uyuşukluk, anlık keyfin çok daha önündedir.

Sigara içmeden önce, hayat daha kolaydı. Zorlaştırmayın. Bıraktıktan bir süre sonra olumlu değişimi fark edeceksiniz. İçtiğiniz günleri değil, içmeden önceki ve bıraktığınız zamanları anımsamaya çalışın. Böylesi daha kolay olacaktır.

Dumansız hava sahasında, oksijeniniz bol olsun.

Emre Türker

Bu yazıyı sevdiyseniz, Birilerini beklerken, Vaktinizi çöpe atmayın, Sen ve Ben başlıkları da ilginizi çekebilir.

Picture: deviantart

7 yorum:

  1. Sigara Yasağı'na bu kadar karşı çıkan, yok abi ben kesin içerim deyip bencillik yapan başka bir millet var mı çok merak ediyorum ?

    YanıtlaSil
  2. yaşasın dumansız hava. otobüs örneğinde de insanlar çok zorlanmışlardı ama alışıldı. buna da alışacağız. yaşasınn bugün restoranda sigara dumanına maruz kalmayacağım. umarım sigara içmek konusunda caydırıcı bir uygulama olur. ben faydalı olacağına inanıyorum. Özellikle gençler ve çocuklar ortalıkta büyük keyfile sigara tüttürenleri görmeyecek, özenmeyecek, aaa herkes içiyo ben de içiyim bari demiycek. yaşasın dumansız hava. bu hükümetin yaptığı tek doğru şey belkide bu:)

    YanıtlaSil
  3. bende desteklıyorum yesılaycı bırı olarak.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Emre,
    "Yaa bana ne, günde 3 sigararam var bu keyfi de benden kimse alamayacak..." demeyeceğim.
    Bu motive edici caydırıcı yazının karşısında. Üstelik belki işe yarayacak. Bİr kişi bile etkilenip sigarayı bırakmaya karar verse,yazı amacına ulaşmış olacak bu çok güzel. O halde ben hiç konuşmayayım bari.
    Hatta; tamam ben de karşıyım kapalı yerlerde sigara içimine, rahatsız bile oluyorum. Ama açık alanda, kimseyi rahatsız etmeyecek bir yerde,sadece bana zarar veren birşey,diğer insanları korumak içinmiş gibi neden yasaklanıyormuş ki? Bu insan haklarına aykırı değil mi...? Diye de sormayacağım...
    Umarım başka yasaklara başlangıç olmaz...

    Tertemiz bir doğada yaşamak benim de en büyük arzum. Hayırlı olsun dumansız hava sahamız.

    YanıtlaSil
  5. çok mutluyuuuumm yasak geldii
    saçmlarım mis gibi kokuyor ve ben başkaları içiyor diye onlarla birlikte zehirlerini solumak durumunda kalmıyorum!!
    Hayat herşeyiyle zorlukları insanın önüne yığarken ve aynı zıtlıkla hayat bu kadar güzelken insanın kendini katledişini anlayamıyorum...

    YanıtlaSil
  6. noranıngemisi... Başka ülkelerin insanlarını inceleme şansım olmadı, kulak dolgunluğuyla yorum yapmak istemem ama asilik Türk milletinin kanında var, orası kesin.

    guguk kuşu... İçerde içmeyen dışarıda mutlaka içmenin yolunu bulur. Sokakta içenlerin yerlere attığı izmaritlerin denetlenmesi sıkı tutulursa, sağda solda o kadar kirlilik görmeyebiliriz. Kapalı alanlarda sigara içiminin durdurulması, iyi bir uygulama olabilir. Zamanla bunu göreceğiz.

    guguk kuşu... Ciğerleri tüketirken tehlikenin hiç farkına varmıyoruz. Özenti insanı ne hale getiriyor. Sarılacak dal, kesinlikle sigara dalı olmamalıydı. Ne ilginçtir ki öncesinde dumanı çekmek, sonra dumandan kurtulmak için kendimizi zorluyoruz. Garip bir durum ama çoğumuz yaşıyoruz.

    Dolunay... Katılıyorum.

    Çınar... Söylediklerin çok güzel. Bir kişi bile yazılanlardan dolayı sigarasını söndürse, sağlık açısından büyük adım atmış sayılırız. Ülkemizde sigara içinlerin oranı çok yüksek. Gençlik yıllarında sigarayı aykırılık, büyüklük ve farklılık olarak gördük. Bu marifet çoğumuzu kötü yerlere götürdü. Doktor olmadığım için sigaranın vücuda zararları hakkında fazla detaya girmek istemedim ama araştırınca, ne büyük sıkıntılar yaşandığı daha iyi anlaşılacaktır. Yasaklar makul çerçevede, toplumun yararına olduğu sürece iyi olabilir.

    Franche... Hiç başlanmamış, hiç teşebbüs edilmemiş olsaydı, belki sigaranın geçici keyfini tatmayacaktık. Sigara, insanların sıkıntılı anlarında veya farklılık aradıklarında, genellemelerle yöneldiği bir çıkmaz oluyor. Yasaklar, başkalarını etkilememek adına güzel bir yöntem. Otobüslere ilk yasak geldiğinde, "yasak çok sürmez" diyenlerin sayısı oldukça fazlaydı ama şimdi çoğunluk bu durumdan oldukça memnun.

    YanıtlaSil
  7. he he he hamile kalın diycem ama kadınlaa mahsus:):)

    ben 15 yıl sigara yedim içtim değil yedim resmen utanarak söylüyorum ama hamileoldugum öğrendiğim gün elimi sürmek şöyle dursun selam bile vermedim kendisine:)

    şimdilerdede hiççç görüşmüyoruz..

    bırakmak isteyenlere duyrulr başkasına zarar vermek kendine vermekten zor oluyor vicda azabı var sonunda

    YanıtlaSil