27 Mayıs 2009

Pozitif Düşüncenin Sihirli Gücü

Yazar: Prof. Dr. Nursel Telman
Epsilon Yayıncılık

Pozitif düşünce nedir? Neye yarar? Faydaları nelerdir? Bu tarz sorulara ders niteliğinde yanıt veren, daha çok bilimsel dille anlatılmış, teoriği yoğun, örnek yönteminin az kullanıldığı bir kişisel gelimi kitabıdır.

Kitabın içeriği, pozitif düşüncenin gerçekte ne kadar fayda sağlayabileceğini fazlasıyla anlatıyor ve maddeler halinde sıralıyor. Fakat ders verir gibi şematik anlatımlarla sizi konudan koparabiliyor.

Şahsi kanaatimdir: Konu anlatımlarında, uzmanlaşmaya başlamış heyecanlı kişileri okumaktan daha fazla keyif alıyorum. Çünkü çok fazla araştırma yaparak, kendi içinde ince eleyip sık dokuyorlar. Fakat profesörler biraz daha sabit fikirli oluyorlar. Basit halk dilini sıradan gördüklerinden, terimsel kelimelere ağırlık veriyorlar. Bilimsel ölçülerini işin içine koyuyorlar. Düşünmüşümdür, çoğunluğun sıkıldığı dil kime fayda sağlar diye? Ama bu sadece bir genelleme, mükemmel analizlerini çekici kelimelerle sunanlar da var.

Son sözlerde hatırlatmada yarar var. Kitabın teorik anlatımı gerçekten iyi derecededir. Argo tabiriyle klasik “gaz veren” kitaplardan değildir.

Emre Türker

4 yorum:

  1. yazının sonunu okuyana "amann gaz verici" kitap derken,sustum:) tavsiyeni dikkate alıyım..

    YanıtlaSil
  2. ay kopuğu(köpüğü)… :) Piyasada o kadar yayınlanmış kaynak var ki!
    Bazen hepsine sahiplenmek istiyorum :)
    Kapaktan yanıldığım çok kitap var, kimisinde pişman olduğum, kimisinde gurur duyduğum.
    Monotonluktan kaçış planları bizimkisi.

    YanıtlaSil
  3. kitap hakkındaki dilin ağırlığı konusunda sana katılıyorum, sormak istediğim birşey var, kitaptaki egzersizleri uyguladın mı? bu konudaki tecrübelerini paylaşabilir misin? teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Okuduğum her kitapta kendimden bir şeyler bulmaya çalışıyor, eksik olduğum ya da bilmediğim yerleri öğrenmeye çalışıyorum. Bu tarz kitaplar ne kadar benim tercihim olsa da, anlatımlarında doğru hastaya uygulanan doğru ilaçlar verdiklerini düşünmüyorum. İşin açıkçası, insanın okudukları ufkunu açıyor. Ben uygulayabildiğim kadarını uyguluyorum. Aklıma yerleşmiş olanlarda mutlaka bana faydalı olacak şeyler vardır. İnsanın mükemmel değişimi söz konusu değil. Kapasitemizi arttırmaya çalışıyoruz, hepsi bu.

    YanıtlaSil