11 Şubat 2010

Hafıza Geliştirme: Yerleşim Yöntemi

Sabah uyanıp dişlerimi fırçalamak üzere ayağa kalktığımda, terliğimin toplantı dosyalarımın üstünde olduğunu gördüm. Dosyaları alıp banyoya girdim. Aynada iletişimi anlatan bir şema gördüm. Toplantıda bu şema hakkında bilgi vermem gerekiyordu. Şemayı aynadan alıp mutfağa gittim. Ateşin üzerindeki tencerede “kaynak” yazıyordu. Kaynağa bakarken, pencereden “alıcı”lar gözüktü. Kaynağı almak istiyorlardı ama ben onlara kısaca konuyu, çayın su buharıyla hazırladığım “ileti” bulutlarıyla anlatabileceğimi söyledim. Amaç, salonun ortasındaki halıda yazan “ortam”ı oluşturmaktır. Alıcılar pencereden ayrılırken, cam üzerine cevabıma istinaden “geri bildirim” yapacaklarını yazmışlar. Mutlu oldum.

Yerleşim yöntemi, kelimeleri bağlama tekniğine çok benzer, sadece farklı bir yöntemle oluşturulmuş bir hafıza tekniğidir. Bu yöntem, Lokus ya da yer yöntemi gibi birçok isimle de tanınmaktadır. Tek fark, kelimelerin birbiriyle değil, belli bir yerdeki nesnelerle ilişkilendirilmesidir. Yukarıdaki örnekte iletişimle ilgili maddeleri sıralarken; tencere – kaynak, pencere – alıcı, halı – ortam gibi ev içindeki maddelerle ilişkilendirme yöntemi kullanılmıştır.

Yer ve konular çeşitlendirilebilir. Zaten belli bir süre sonra zihin, bu bağlantıları kendisi kurabiliyor. Önemli olan, yerleşim taktiğini akla uygun şekilde planlayarak hikâyelemektir. Gerçekte yer yönteminde hikâye pek kullanılmaz. Çünkü hikâye, biraz kelime bağlamaya girer. Bu nedenle, tencerenin içinde kaynak, pencerede alıcı gibi direk benzetmeler de uygulanabilir.

Emre Türker

Kaynakça:
Richard C. Atkinson, Rita Atkinson (1995) Psikolojiye Giriş, Sosyal Yayınları
İletişimle ilgili maddeler, vikipedinin iletişim başlığından yola çıkarak tanımlanmıştır.
Picture: deviantart

9 yorum:

  1. bu yöntemi begendim bugünlerde ihtiyacım olan bir şeydi bu,hafızamda kalıcılık için yeni bir yol..ve bence kelime baglamadan daha etkili.teşekkür ederm kendi adıma bu bilgi için :)

    YanıtlaSil
  2. şema daha güzel betimlenemezdi :D

    YanıtlaSil
  3. Zerriniche… Her bünyeye uygun birtakım teknikler vardır. Hangisini uygun görürsen, onu almalısın. Şahsen okuduğum sayfaları ezberlerken, onların resmini çektiğimi hayal ediyorum. Hatta satır bitiminde sayfa bile çeviriyorum :) Bu yöntem en çok konu başlıklarındaki maddeleri ezberlerken fayda sağlayacaktır.

    Larien… Tasviri beğenmene sevindim :) Böylece iletişim başlığı üzerinden de geçmiş olduk :)

    YanıtlaSil
  4. :D iletişim den aa alan bi insan olarak
    Beğendim :) iletişimin sınırlarını zorladığımı düşünüyorum ne de olsa :)

    YanıtlaSil
  5. ahh,benim sorunum zaten ezber yapamamak!bu konuda çok sıkıntı çekiyorum.öyle sayfanın resmi falan işe yaramıyor onu da denedim ama daha önce de yazdıgım gibi bu yöntemi tuttum sanırım benim bünyeye bu daha uygun :)

    YanıtlaSil
  6. zerriniche… Boşver, aslında ezbercilik temelinde kötü şey :) Yöntemi sevdiysen, başarılar dilerim. Aslında bunlara ek olarak akılda tutmanın en önemli yolu, tekrardır. Bunu da bir köşeye yaz. Konuyla bağlantı kurarsak, mikser –tekrar (sürekli dönüşünü tekrar ediyor) Olayı abarttık mı ne :)

    HaYaL MeYaL… Ooo, başarılıyız yani :)
    İletişimde de başarılı olduğuna inanıyorum. Sınırları zorlamaya devam :)

    YanıtlaSil
  7. Çok eskiden televizyonda bir müddet buna benzer bir yöntemle bir seferde 50'ye yakın kelime hafızaya yerleştirilip nasıl ezberde tutulur , bu anlatılıyor, daha doğrusu seyirciler çağırılarak uygulamalı olarak gösteriliyordu.
    Tahtada yazan kelimeler arasında birbirine peş peşe bağlanmak suretiyle bir hikaye oluşturuluyor ve kalıcılık sağlanıyordu gerçekten:) Gelenler kelimelerin tamamına yakınını sırtını tahtaa dönerek sayabiliyorlardı.
    Bir önceki yazına da döndüm. Şahane açıklamışsın. Tıpkı o yönteme ve burada anlattıklarına benziyor.
    Yalnız ben olsaydım menemen için aklımdan soğanı silemezdim sanırım :))
    Hep sıvı yağla ve çok ince doğradığım soğanları öldürerek başlarım işe çünkü. Kesinlikle çok daha lezzetli oluyor ;)

    Eline sağlık Emrecim. Çok beğendim yazılarını..
    Hafızam da tazelendi sanki :)

    YanıtlaSil
  8. Zeugma… Bu örnekleri Türkiye’de ilk uygulayanlardan belki de en önemlisi Melik Duyar’dır. İnternet ortamında Mega Hafıza olarak sürekli yerini almış, çeşitli organizasyonlara aracılık yapan, dünya hafıza şampiyonumuz Melik Duyar, halen birçok bireysel ve kurumsal seminerler düzenlediği gibi, kitaplarıyla da tanınmaktadır.
    Zeugma, sanırım senin de benim gibi biraz yemek merakın var :) Ben, fırsat buldukça yeni yemekler denerim. Düşüncede çeşitliliğe ve üretkenliğe yardımcı oluyor.
    Hafızalar tazelensin, hiç bayatlamasın Zeugmacım :) Sevgiler…

    YanıtlaSil
  9. Hayalbemol yorumuna imzamı atıyorum. Melik Duyar hafıza eğitimi, hızlı okuma, yaratıcı düşünme ve hafıza teknikleriyle ingilizce gibi konularda Türkiye'de ve Dünya'da bir çığır açmıştır. Star TV, Kanal 6, HBB ve Flash TV'deki programları hala hafızalarımızdan silinmedi. Ayrıca faydalı ücretsiz eposta kursları da harika. İlgilenenler için aşağıda linkleri paylaşıyorum;

    www.hizliokuma.org (Anlayarak Hızlı Okuma için)

    www.yaraticidusunme.com (yaratıcı düşünme ve inovasyon)

    www.megahafiza.com.tr (hafıza ve beyin eğitimi)

    YanıtlaSil