13 Şubat 2010

Surrogates (2009)

Türkçe Adı: Suretler
Tür: Aksiyon / Bilim-Kurgu / Gerilim
Yönetmen: Jonathan Mostow
Süre: 89 dakika
Oyuncular: Bruce Willis, Radha Mitchell, Rosamund Pike, Boris Kodjoe, James Francis Ginty, James Cromwell, Ving Rhames, Jack Noseworthy, Devin Ratray, Michael Cudlitz, Jeffrey De Serrano, Helena Mattsson, Michael Phillip, Danny F Smith, Brian A. Parrish
Bedensel engellilere çare amaçlı, insan görünümlü suretler üretilir. Fakat bu gelişmiş teknoloji o kadar tutulur ki, tüm insanlık faydalanmaya başlar. Çünkü insanlar suretleriyle hareket ederek, kendilerini çok daha güvenli ve güçlü hissedeceklerdir. Fakat Kâhin lakaplı Zaire Powell’ın (Ving Rhames) öncülüğünü yaptığı bir grup, suretlerin kullanımına karşıdır. Bu karşıt grup, kendilerine özel kamplar ve suretsiz bölgeler inşa ederler. Böylece makinesiz doğal ortamda nefes alabileceklerdir.

Gece vakti bar çıkışında ilginç bir cinayet vakası gözlenir. Suretler vurulmuş, ayrıca onu yöneten insanlar da ölmüştür. Cinayeti araştırmak için ajan Tom (Bruce Willis) ve ajan Peters (Radha Mitchell) görevlendirilir.

Benzer bir olay daha yaşanır. Bir üniversite öğrencisi evinde ölü bulunur. Öğrencinin kimliği araştırılınca, ortaya ilginç bir sonuç çıkar. Çünkü ölen çocuk, suretlerin mucidi Lionel Canter’ın (James Cromwell) oğlu Jarid’dir. Acaba uzun süredir ortalarda görünmeyen mucidin oğlu, ne amaçla öldürülüş olabilir?

Teknolojinin insan hayatına ne kadar müdahale edebileceğiyle ilgili farklı bir bilim-kurgu olmuş. İnternetin yaşamı kolaylaştırdığı kadar, insanı tembelleştirmesiyle de ilişkilendirilebilecek olan yapım, hayli ilginç sayılabilir.

Emre Türker

Picture: impawards

4 yorum:

  1. İnsanların, bu tip yapay bedenlerin içine girip sinir ağları yoluyla yönetip, hiçbir his kaybı olmadan belirli bir süre normal insan gibi yaşam sürmelerinin bir benzeri de Avatar filminde vardı. Bence filmlerdeki bu tip teknolojiler günümüzde bilimadamları tarafından üzerinde çalışılan konular, ve yakında bunların hayata geçtiğini göreceğimizi sanıyorum, ve kullanım boyutununda Surrogates'teki gibi olması da muhtemel,hele bizim ülkeyi düşünemiyorum cep telefonu furyası gibi bu da yayılıp her evde 3-4 tane robot olacağına eminim, ne tipler olur kimbilir:)

    YanıtlaSil
  2. Sanat Notları. İlginç bir düşünce. Bilim adamları bizim saçma gördüğümüz şeyler üzerinde yıllardır kafa patlatıyor. Yoksa onca icat nasıl ortaya çıkardı? Çocukluğumda, antenlere ihtiyaç olmadan da televizyon seyredilebileceğiyle ilgili sitenin bekçisi bir şeyler söylerdi. Hadi ordan derdim. Sonra kablolu yayın ve internet çıktı. İnsanların daha neleri geliştirilebileceğini kim bilebilir ki?

    YanıtlaSil
  3. Aslında konu gerçekten güzel. İyi işler çıkartılabilecek malzeme varken (oyuncular açısından da), hiç akıllarda kalmayan bir Bilim-Kurgu olarak silinip atılıyor izledikten sonra. Konusu ve oyuncuları iyi, vasatı aşamayan bir film.

    http://cineshoot.blogspot.com/2009/12/konu-guzel-bruce-da-var-sonuc.html

    YanıtlaSil
  4. ben teknolojinin bizi tembelleştirmesini ve özelimize bu kadar girmesini üzülerek karşılayan biriyim ve surragates de teknolojiyi bu kadar hayatımızın her dakikasına sokmak iyi mi sorusuna güzel bir yanıt gibi gelmişti bana. türünün de hakkını vermiş bence. ne yazık ki teknolojinin beni hapsetmesine ben de engel olamıyorum sanırım :(

    YanıtlaSil