27 Haziran 2009

Valkyrie (2008)

Türkçe Adı: Operasyon Valkyrie
Tür: Dram / Tarih / Gerilim / Savaş
Yönetmen: Bryan Singer
Süre: 121 dakika
Oyuncular: Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Carice van Houten, Thomas Kretschmann, Terence Stamp, Eddie Izzard, Kevin McNally, Christian Berkel, Jamie Parker, David Bamber, Tom Hollander, David Schofield, Kenneth Cranham, Halina Reijn, Werner Daehn, Harvey Friedman, Matthias Schweighöfer, Chris Larkin, Matthew Burton, Helmut Stauss, Tim Williams, Karl Alexander Seidel, Timo Huber, Justus Kammerer, Annika Becker, Marie Becker, Manfred-Anton Algrang, Matthias Freihof, Gerhard Haase-Hindenberg
Hitler, askeri alanda olduğu kadar sivillere de kan kusturmaktadır. Buna kimse dur diyememektedir. Führer’in barış vaatleri, yerini çöküntüye bırakmıştır.

Tunus’ta, Alman 10. Panzer Tümeninde görev yapan Albay Stauffenberg (Tom Cruise), İngiliz baskınında ağır yaralanır. Hayatta kalmasına rağmen; sağ kolunu bileğine kadar, sol elinden yüzük ve serçe parmağını, ayrıca sol gözünü de kaybeder.

31 Mart 1943’te, Rusya’daki Alman Doğu Cephesini ziyaret eden Führer, suikast girişiminden kurtulmuştur.

Askeri alanda Hitler’e karşı grup, yeni ve ciddi bir harekât planı düşünmektedir. Bu konuda güvenilecek en doğru kişi, kendini psikolojik anlamda çabuk toparlamayı başaran Stauffenberg’dir.

Hitler’in acil durum planı olan Valkyrie, Hitler’in ölümü veya irtibatının kesilmesi durumunda ortaya çıkacak yedek kuvvettir. Albay Stauffenberg, bu kuvveti lehine çevirecek bir plan üzerinde durmaktadır. Eğer başarılı olurlarsa Hitler gidecek, başarısız olurlarsa bunu hayatlarıyla ödeyeceklerdir.

Valkyrie, gerçek hikâyeden alınmış tarihi olaydır. Özgürlük ve adalet uğruna, bir grup subayın onur mücadelesidir. Kesinlikle etkileyici…

Emre Türker

Picture: impawards

4 yorum:

  1. bende de var bu film ama izleyip izlememekte kararsız kaldım, tarihi filmler benim hoşlandığımdan daha yavaş akıyor beynim için... kaç puan verirsin bu filme, yorumuna göre izlemek için karar vereceğim :))

    YanıtlaSil
  2. Geveze… Tarihi film olmanın yanında, bir kararlılığın öyküsü. Direk savaş filmi diyemem. Daha çok politik ve planlar üzerinde ilerleyen bir yapım. Bayanların genelde romantik tarzı tercih etmelerinden dolayı, yorum yapmak biraz zor ama benim açımdan etkileyici bir filmdi. 10 üzerinden 7 diyebilirim :)

    YanıtlaSil
  3. izleyebilirim o halde, teşekkürler ;))

    YanıtlaSil