26 Haziran 2009

İyimser ve Kötümser

Sabah evden çıkmadan önce, masada iki farklı renkte hap gördü. Hapların önündeki kâğıtta “Seçmelisin” yazılıyordu. Hapların biri kötümser, diğeri iyimserdi.

Hiç düşünmeden birini alıp attı ağzına ve büyük bardak suyla midesine indirdi.

Servise yetişmek için evden koşarak çıktı ama 5 dakikalık gecikme, ona pahalıya mal oldu. 1 saatlik yolu, kendi imkânlarıyla çekmek zorunda kaldı. İşe gittiğinde, sürekli gecikmesinden dolayı ona sitemle baktı çalışma arkadaşları.

Hafta başı akşam olmasını beklemek bir yana, hafta sonunu beklemek yeterince zordu. Zaten aldığı maaş, yaptığı iş için hiç yeterli değildi. Arkadaşlarının gereksiz soğuk esprileri ve sohbetleri, işi katlanamaz hale getiren bir başka etkendi.

Öyle çok sorun vardı ki, işleri yetiştirmek hiç kolay olmuyordu. Yine teknik sorun çıkmıştı, klimalar çalışmıyordu, ortamda herkes bunalıyordu. Kimse onu sevmiyordu, o da kimseyi…

Haplardan hangisini içmişti ki?

10 dakika daha erken çıkmak, acaba 1 saatlik yol telaşından daha mı kolay?

İşe zamanında gitse ve herkese gülümsemiş olsa, aynı tavırlarla mı karşılaşacaktı? Sorunlar her işte olmuyor mu? Çok fazla işyeri değiştirmiş kişilerle konuşun, hangi işyerinde mükemmel ve sevgi dolu insanlar bir araya toplanmış? Sorunlara karşı çözüm nedir?

1 gün 24 saattir. İfadeniz; günü kurtarmak, günü yaşamak, gününü gün etmek, sıradan bir gün veya hayatınızın günü arasında rol oynar. Bu rol, sizi yaşama bağlar ya da yaşamdan uzaklaştırır.

J.Harris’in bir sözüdür: Kötümser yalnız tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ışığı görür, gerçekçi tünelle birlikte ışığı ve de gelecek treni görür.

İyimser ve kötümse ilaçlar, her gün önümüze sunulur. Hangisini yutmuşsak, onunla yola çıkarız. Kader çizgimizi belirler ama seçim insana özgüdür.

Günü yaşayacaksak, neden zehir edelim ki kendimize!

Emre Türker

Picture: deviantart

11 yorum:

  1. Bugün güzel başladı işte sayenizde...
    Gün dediğime bakmayın sakın ha:) Daha günün ilk saati size yazarken...

    YanıtlaSil
  2. esintiler... Ne güzel bir başlangıç, benim için de büyük mutluluk.
    Evet, daha gün adına ilk saati yaşıyoruz, daha sonuna kadar neler var neler :)
    Teşekkürler mutlu parçalara bir tutam gülümseme katan esintiler.

    YanıtlaSil
  3. matrix varii bi drumm söz konusu olmuş D:

    YanıtlaSil
  4. RiGoR MoRtiS... Doğru. Mavi hap mı, kırmızı hap mı? :)

    YanıtlaSil
  5. Yanlış hapları içmişim.. Hatta zehirlenmek üzereydim neredeyse.. Hemen lavaboya koştum.. Hapları midemden boşaltmak için yatığım şeyin ne olduğunu söylememe gerek var mı? Şimdi hangi hapı içmememm gerektiğini biliyorum artık.. Ve gülümsüyorum herşeye rağmen.. Bu güzel aydınlık için sanırım yazına ve sana da bir teşekkür borçluyum..

    YanıtlaSil
  6. müthiş bir yazı yine...bizi çok alıştırıyorsun yüksek beklentilerle açıyorum hep sayfanı:p ayrıca da...gerçekçiliğim beni kötümser yapıyor o ne olacak??

    YanıtlaSil
  7. cache... Yanlış hapları içmene üzüldüm, fakat onlardan kurtulmana da bir o kadar sevindim :)
    Gülmek sana yakışıyor olsa gerek, ruhunu boğan eski kasıntıları at çöpe gitsin. Aydınlık daim olacaksa, sebebiyet vermekten onur duyarım gizemli cache.

    Franche... Hazırlıklı olduktan sonra beklenti iyi birşeydir. Çünkü bazı beklentiler istediğimiz gibi sonuçlanmaz. Hatalar, doğrulara bizi bir adım daha yaklaştırabilir.
    Gerçekçilik kötümser yapıyorsa, bakış açını net çevirememiş olabilirsin Franche'cim. Ne insanlar tanıyorum ki, istedikleri eve "aaaah ah" diye bakarken,
    şimdi o evin iç dekorasyonu ile uğraşıyorlar. Hayatın akışını kaderciliğe bıraktığın an, rölantide gidersin. Ama kaderciliğine biraz artılar ekledin mi, gerçekçilik seni iyimserliğe sürükleyebilir.

    YanıtlaSil
  8. ben nedense hep kötü tarafından bakmışımdır olaylara..
    güzel yazıydı kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
  9. Mixx… İnsanın yapısı, genel olarak kötümser tarafı daha rahat benimser. Yapmak istediğimiz, bu genel yapıdaki düzeni iyimser tarafa çekebilmektir. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Gizemli Cache :) gülümsedi bir kez daha.. Ve teşekkür etti..

    YanıtlaSil
  11. Cache… Sevgiler Cache, yorumların beni keyiflendiriyor ve gülümsetiyor.
    Bu anlamda ben de sana teşekkür ediyorum. :)

    YanıtlaSil