23 Şubat 2010

All the President's Men (1976)

Türkçe Adı: Başkanın Tüm Adamları
Tür: Dram / Tarih / Gerilim
Yönetmen: Alan J. Pakula
Süre: 138 dakika
Oyuncular: Dustin Hoffman, Robert Redford, Jack Warden, Martin Balsam, Hal Holbrook, Jason Robards, Jane Alexander, Meredith Baxter, Ned Beatty, Stephen Collins, Penny Fuller, John McMartin, Robert Walden, Frank Wills
Watergate iş merkezindeki bir büroya giren 5 hırsız, polis tarafından yakalanır. Büro, muhalefetteki Demokratik Parti'nin bürosu olunca, gazeteler bununla ilgilenir. Şef Harry Rosenfeld (Jack Warden), yeni muhabir Bob Woodward’ı (Robert Redford) olayı araştırması için görevlendirir. Daha tecrübeli muhabir Carl Bernstein (Dustin Hoffman) da işin içine girince, araştırmalar hız kazanır. Mahkemede araştırmalarına başlayan Bob, ABD hükümetinin başında olan Cumhuriyetçi Parti'nin konuyla ilgisini saptar. Olayın büyüklüğü akıl almaz boyutlara ulaşınca, çözümde Bob’un gizli kaynağı “derin boğaz”, ipuçlarında en büyük yardımcıları olacaktır.

Geçmişle ilgili görüntüleri seyrederken, medyanın bugün geldiği konumu çok daha iyi saptayabilirsiniz. Çevirmeli telefon, kalın telefon rehberleri, daktilo ve bilgi teknolojilerinin henüz gelişmemiş olması nedeniyle yüzlerce dizili dosya, dikkatlerinizden kaçmayacaktır.

Watergate skandalı’nın ortaya çıkarılmasını anlatan filmde, yoğun diyaloglar bulunmaktadır. Bu nedenle skandal hakkında ön bilgi edindikten sonra filmi izlemek, daha makul olabilir. The Washington Post gazetesindeki iki muhabirin özverili çalışması sayesinde ortaya çıkarılan skandalın konusu, tarihi yapımlarla ve dedektif öyküleriyle ilgilenenlerin dikkatini çekecektir.

Emre Türker

Picture: impawards

2 yorum:

  1. Tarihi filmlere ilgim olmuştur hep. Hele böyle skandallar üzerine olanlar kesinlikle kaçırılmamalı. Aklımın bir köşesinde dursun...

    YanıtlaSil
  2. Bu filmi izlediğimde aklıma wag the dog gelmişti. belki hoffmanından belki konusundan. ama garip bir biçimde mizahi geliyor bunlar.

    YanıtlaSil