28 Aralık 2009

It's a Wonderful Life (1946)

Türkçe Adı: Şahane Hayat
Tür: Dram / Aile / Fantastik / Romantik
Yönetmen: Frank Capra
Oyuncular: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers, Beulah Bondi, Frank Faylen, Ward Bond, Gloria Grahame, H.B. Warner, Frank Albertson, Todd Karns, Samuel S. Hinds, Mary Tren, Virginia Patton, Charles Williams, Sarah Edwards, Lillian Randolph, Jeanine Ann Roose, Argentina Brunetti
Yıl 1919. Bedford Falls’ta yaşayan George Bailey (James Stewart) için, neredeyse bütün evlerden dualar yükselmektedir. İyi yürekli George Bailey ümidini yitirince, dualara karşılık olarak kanatsız bir melek Clarence, dünyaya gönderilir. Melek Clarence bu işi başarırsa, diğer melekler gibi kanatlarına kavuşacaktır.

George Bailey; yardımsever, toplum sevgisiyle ün kazanmış güler yüzlü, üretken ve hayallerle dolu bir adamdır. Bailey Kardeşler İnşaat ve Kredi Ortaklığı adındaki aile şirketi, oradaki halkın kalkınabilmesi için var gücüyle çalışmaktadır. Fakat kentin zenginlerinden bay Potter (Lionel Barrymore), herkesi kendine muhtaç olmasını istemekte, bu nedenle şirketi ele geçirmeye çalışmaktadır.

George Bailey (James Stewart), hayallerini gerçekleştirmek üzere kasabadan ayrılma planlarını yaparken, babası Pere Bailey’nin ölüm haberini alır. Şirket, babasının ölümünden sonra bay Potter’a karşı direnemeyince, kapanma noktasına gelir. Yönetim kurulunun işleri yürütmek için tek bir şartı vardır, o da George Bailey’nin işin başına geçmesi.

Hayalperest Bailey, hayallerini gerçekleştirmek üzere şehirden ayrılabilecek mi? Çocukluk aşkı Mary Hatch (Donna Reed) ile aralarında neler olacak? Her şeyden önemlisi, George Bailey neden ümidini yitirdi?

Oscar’ı kazanamamış olsa da, Amerikan Film Enstitüsü tarafından en iyi 100 yapım arasında gösterilmiş ve sinema tarihinde en ilham verici filmlerden biri olarak tarihe geçmiştir. Amerikalıların Noel dönemlerinde yayına aldığı önemli klasiklerden biridir.

Emre Türker

Picture: moviegoods

5 yorum:

  1. ehi çok şeker bir filme benziyor, mutlaka izleyeceğim :)

    YanıtlaSil
  2. küfkedisi... Pesimist düşüncelerine belki ilaç olabilir diye düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
  3. film faydalı olabilir evet ama artık ben pesimist değilim, aksine keyfim çok yerinde :)

    YanıtlaSil
  4. küfkedisi... Olumlu gelişmeler var demek. Keyifle ilgili son dönem mutlu olmanı sağlayan örnekleri de içine katarak, bir yazı yazar mısın? O yazıyı yazdıktan sonra blogunda yayınlayıp haber verirsen, zevkle okurum. Ne de olsa yazmayı seviyorsun. Böylece ne zaman keyfin kaçsa, oradaki yazını okuyup gülümseyişleri yakalama şansımız olur, yani mutluluğu arayan herkesin...

    YanıtlaSil
  5. Hımmm fena fikir değil yazarım tabii:)

    YanıtlaSil