01 Aralık 2009

Cenneti Beklerken (2006)

Tür: Tarih / Dram
Yönetmen: Derviş Zaim
Süre: 107 dakika
Oyuncular: Serhat Tutumluer, Melisa Sözen, Mesut Akutsa, Nihat İleri, Numan Acar, Mehmet Ali Nuroğlu, Rıza Sönmez, Bülent İnal, Altan Erkekli, Ahmet Mümtaz Taylan, Mustafa Uzunyılmaz, Engin Yüksel, Haluk Yüksel, Fatih Akyol
17. yüzyılda İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentidir. Nakkaşı (Ar. Yapıların duvar ve tavanlarına süslemeler yapan usta - kaynak: TDK) en iyi resmedenlerden biri olarak bilinen Eflatun (Serhat Tutumluer), zevcesi (karısı) ve çocuklarının ölümü ardından, tasviri (resim, suret) bırakmaya karar verir. Tasviri nakşedecek gücü tekrar kazanana kadar, sanatı çırağı Gazal (Bülent İnal) efendinin sürdürmesini ister.

Sarayın Veziri, (Ahmet Mümtaz Taylan), Eflatun’u yanına emreder. Frenk (Osm. Osmanlıların Avrupalılara, özellikle Fransızlara verdikleri ad - kaynak: TDK) ressamları gibi çizim yaptığından haberdar olan vezir, padişahın bu durumdan hoşlanmadığını belirtse de, idamlık bir eşkıyanın resmini çizmek üzere, Anadolu’ya yolculuğa hazır olmasını ister. İtirazlar boşunadır. Eflatun’un kaçma ihtimaline karşı, çırak Gazal esir edilecektir. Eflatun, Osman çavuş (Mesut Akutsa) ve dilsiz Mustafa’yla (Numan Acar) beraber yola çıkar.

Eşkıya diye bahsedilen kişi, saray halkından olduğunu iddia eden ve Anadolu’daki isyanlara önderlik yapan Şehzade Danyal’dır. Yoldaki ilk çatışma sonunda, Leyla (Melisa Sözen) adında bir kadın feryat- figan önlerine çıkar. Eflatun’un ısrarlarına dayanamayan çavuş Osman, kadını da yanlarında götürmeye razı olacaktır.

Osmanlı dönemindeki iç karışıklık ve sarayın taht kavgalarına yer veren film, modern dünyayı keşfe hazırlanan toplumun ayak seslerini konu alıyor. Tarihi yapımlardan hoşlananların ilgiyle seyredeceği bir yapımdır.

Emre Türker

Picture: sinematurk

1 yorum:

  1. bu filmi burada görmek beni şaşırttı HayalBemol.
    Türk sinemasının geride kalmış ama tarafımdan çok sevilen filmlerinden biri.
    Sanırım filme minyatür sanatıyla yapılan makyaj beni çok etkiledi. Sanatla özel bi ilişkim olmamasına rağmen minyatür ayrıca bir ilgimi çekenlerden.

    YanıtlaSil